Glas Hrvatske

07:21 / 25.02.2020.

Autor: Snježana Herek

Julijan Himmelbauer dobitnik Mini-Metrona za 2019. godinu

(Foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske)

(Foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Kulturnu nagradu gradišćanskih Hrvata "Mini-Metron", Ocjenjivački sud jednoglasno je za 2019. godinu, odlučio dodijeliti Julijanu Himmelbaueru, redatelju kazališne skupine "Dugava" iz Pinkovca u Gradišću.

Kulturnu nagradu "Mini Metron" Hrvatski centar u Beču svake godine dodjeljuje mladim naraštajima za očuvanje hrvatskoga jezika, kulture i identiteta, a sedmeročlani Ocjenjivački sud donio je odluku na sjednici 12. veljače. Julijan Himmelbauer je prije svega redatelj dječjih kazališnih predstava i skečeva na hrvatskom jeziku.

U obrazloženju navedene Odluke stoji da je mr. Julijan Himmelbauer, koji predaje latinski jezik u gimnaziji u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće, od 2017. godine i novi predsjednik kazališnog društva "Dugava" u Pinkovcu, uz napomenu kako je taj dvadesetsedmogodišnji Pinkovčan u seoskoj kazališnoj skupini aktivan kao autor, režiser i glumac, "posebno u radu s djecom i mladima u domaćem Pinkovcu, prvenstveno na hrvatskom jeziku. Još 2015. godine je na pozornicu postavio skečeve sabrane u knjizi - Pominjamo se – koju je izdalo Hrvatsko kulturno društvo iz Željeznog. Uz ostalo, Julijan Himmelbauer je adaptirao i Dickensovu priču – A Christmas Carol - engleskog pisca Charlesa Dichensa, onako kako je on mislio da je dobro za pinkovačku pozornicu, gdje je i izvedena krajem 2017. godine. S romanom - Gospodin Claude i njegove kćeri – je kazališna skupina Dugava prošle godine gostovala u Beču i više hrvatskih sela u Gradišću", ističe se.

Također se pojašnjava da se Kulturna nagrada Hrvatskoga centra za mlade naraštaje "Mini-Metron" dodjeljuje za "posebne ideje i značajna postignuća na području očuvanja ili razvijanja hrvatske riječi, hrvatskoga, odnosno dvojezičnog školstva, razmjenu mladih, jačanja hrvatskog samopouzdanja i kulturnog izražaja mladih i za mlade''.

Svečano uručenje Kulturne nagrade za 2019. godinu predviđeno je, prema informacijama Hrvatskog centra u Beču, krajem travnja ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!