Glas Hrvatske

09:43 / 24.09.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Jedina Hrvatica u argentinskoj Akademiji

Carmen Vrljičak (u sredini) na predstavljanju svoje knjige u Zagrebu 2016. (Foto: screenshot/Facebook)

Carmen Vrljičak (u sredini) na predstavljanju svoje knjige u Zagrebu 2016. (Foto: screenshot/Facebook)

Foto: - / -

Carmen Verlichak Vrljičak, argentinska književnica hrvatskoga porijekla, izabrana je za redovitu članicu argentinske Akademije znanosti i umjetnosti.

Carmen Verlichak Vrljičak rođena je u Madridu kao dijete hrvatskih roditelja Kazimira i Mire. Otac je rođen u Kaštel Novome 1914. godine i bio je istaknuti kulturni djelatnik, prevoditelj i diplomat. Obitelj se najprije preselila u Split, a nakon Drugog svjetskog rata odlaze u Španjolsku, pa u Argentinu. Njezin brat Joza urednik je Studie Croatice, tromjesečnika koji na španjolskom jeziku govori o ljepotama i povijesti Hrvatske i njezine kulture.

Carmen se školovala u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te magistrirala na radu o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, a kao novinarka surađuje s dnevnikom La Nacion. 

Bestseleri u Argentini

Njezino djelo "To je bilo ovako – Croacia" sa španjolskog je prevedeno na hrvatski jezik. 

- Nakon što je pročitao knjigu, Tonko Maroević odmah ju je htio prevesti na hrvatski jezik. Bila sam zaista ponosna. Zapitala sam se kako bi bilo da Freud pozove likove kao što su Hamlet, Hektor, Borges, Edipo (koji se buni protiv Freuda jer zbog njega ne može počivati u miru), Rulfo, stari Karamazov, Hans Castorp (iz Čarobnog brijega), prognanici i Kafka i drugi. I oni govore o okolnostima, hrabrosti i strahu od sudbine zbog egzila – rekla je Carmen o knjizi.

Njezin roman "Maria Josefa Ezcurra i Manuel Belgrano" bio je pravi bestseler u Argentini.

- Belgrano je vodio oslobodilački rat protiv Španjolaca. Roman je i protest protiv rata. Opisuje sve ono što dolazi s ratom, a to Hrvati itekako znaju – rekla je Vrljičak. "Kardinal Stepinac, najsvjetliji lik u Hrvata", "Hrvati u Argentini" još su neki od njezinih čitanih naslova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!