Glas Hrvatske

12:43 / 02.08.2022.

Autor: Maja Raguž

Izgubljeni životi, ukrajinski dani i kupska magla

Ilustracija - djelo F. Kruppe

Ilustracija - djelo F. Kruppe

Foto: Wikiart / snimka zaslona

Akademski slikar, Karlovčanin Alfred Freddy Krupa dobitnik je prve nagrade na skupnoj izložbi International Art Awards New Generations – 2022 u Miamiju na Floridi.

"Putem kolažirane novinske stranice idiličnog mirnodopskog okruženja, Alfred Freddy Krupa suprotstavio je rukom iscrtane bijele kredaste obrise, u tri rada na izložbi International Art Awards New Generations – 2022", stoji u obrazloženju 1. nagrade koju je na virtualnoj izložbi organiziranoj u Miamiju na Floridi osvojio karlovački akademski slikar Alfred Freddy Krupa.


Riječ je o tri likovna rada "Izgubljeni životi" koji prikazuje pale figure, žrtve modernih oblika društvenog nasilja, “Ukrajinski dani” koji se bave sadašnjim ratnim stanjem u Ukrajini i njenom pustom terenu kao ratom razorenom prostoru i „Kupska magla“ rad koji otkriva suptilnu upotrebu tuša gdje sjedinjena voda i kistovi formiraju nedefiniran, ali jedinstven pejzaž zamagljene složenosti, potpisanoj kineskim potpisnim pečatom, karakterističnim za radove Alfreda Fredija Krupe.


Kriteriji žirija za prvu i drugu nagradu bili su tematski kontekst umjetničkog rada i njegova povezanost s globalnim i regionalnim temama u političkim, društvenim, antropološkim i psihološkim dimenzijama, te njegov odnos sa suvremenim umjetničkim pokretima, uz vrijednost radova. Sve su to bili čimbenici koji su utjecali na odabir dobitnika nagrada za International Art Awards natječaj. Korištenje alternativnih i mješovitih medija, oštrina njihovih društvenih komentara, njihova povezanost s odabranim materijalima i njihova uporaba također su bili vrijedni pažnje u umjetničkim radovima koji su osvojili prvo i drugo mjesto. Članovi žirija bili su dr. Milagros S. Bello, doktorirala na pariškoj Sorbonni, profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti na državnom Sveučilištu Florida Atlantic, članica Međunarodne udruge likovnih kritičara, Felix Suazo, bivši istraživač u Galeriji Nacionalne umjetnosti i Muzeju suvremene umjetnosti Caracas i kalifornijska umjetnica Lorian Suarez. Krupa je nagradu na ovoj 3D virtualnoj izložbi dobio u konkurenciji finalista iz 20 država svijeta, Njemačka, Brazil, Kolumbija, Kanada, Venezuela, Velika Britanija, USA, Francuska, Italija, Novi Zeland, Jamaika, Poljska, Španjolska, Argentina, Meksiko, Švicarska, Kajmansko otočje, Kina, Peru, Puerto Rico. Umjetnik je ranije ovaj mjesec izlagao i na “Kefir 22” skupnoj izložbi u Firenci u Italiji, trenutno izlaže na 9. Hrvatskom triennalu akvarela (Karlovac, Zagreb i Slavonski Brod), u rujnu na 18. INTERBIFEPU u Tuzli, 18. Međunarodnom bijenalni festival portreta, BiH, u listopadu na 1. međunarodnom Tirana Biennale of Graphic Arts u Albaniji, a u studenom na 11. Izložbi kineske kaligrafije i slikarstva tušem, online, u Tokiju u Japanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!