Glas Hrvatske

08:30 / 23.07.2022.

Autor: Maja Raguž

Irena Kečkeš izložbom čestitala rodnom gradu 443. rođendan

 Kustosica izložbe i muzejska savjetnica Muzeja grada Karlovca Antonija Škrtić

Kustosica izložbe i muzejska savjetnica Muzeja grada Karlovca Antonija Škrtić

Foto: Galerija Vjekoslav Karas / snimla zaslona

U sklopu programa Zvjezdanog ljeta i proslave rođendana grada Karlovca, u Galeriji "Vjekoslav Karas“ otvorena je izložba umjetnice karlovačkih korijena – Irene Kečkeš. Izložba pod nazivom "Priča bez kraja / drvorezi, linorezi, instalacije, suradnje“ predstavlja istraživanje kreativnih mogućnosti grafičkih tehnika, u prvom redu tehnika visokog tiska, drvoreza i linoreza. Istraživanje je to koje je umjetnicu ponijelo daleko od zavičaja i domovine i to preko Japana i Novog Zelanda sve do egzotičnog otoka Guama u sjevernom Tihom oceanu.

- Irena Kečkeš je dosad u Galeriji „Vjekoslav Karas“ samostalno izlagala dva puta, na ovoj izložbi se predstavlja s četiri nedavno nastala rada utemeljena na drvorezu, odnosno linorezu. Nositelj je otiska platno koje omogućuje veću spontanost i promjenjivost od papira koji se znatno češće koristi u ovoj tehnici i koji je uobičajeni nositelj otiska. Radovi Daydream: Intimate immensity (Sanjarenje: Intimna neizmjernost) (2019.) i River (Rijeka) (2021.) pred promatrača stavljaju meditativnu kvalitetu susreta s neizmjernom snagom duha, a nama Karlovčanima koji se ponosimo s četiri rijeke u doživljaju rada posebno odzvanja upravo motiv rijeke toliko blizak umjetnicima karlovačkog ishodišta. Druga dva rada, Bonding (Vezanje) (2018.) i Beads (Perle) (2021.), nastala su kao suradnički projekti Irene Kečkeš i poljske grafičarke Katarzyne Zimne u okviru kolektiva Femigraphic – istaknula je kustosica izložbe i muzejska savjetnica Muzeja grada Karlovca Antonija Škrtić.


Umjetničko i istraživačko polje interesa Irene Kečkeš obuhvaća suvremenu grafiku, proširene oblike grafike, instalacije, suradnje, drvorez, linorez, eko grafiku i eko budizam, a izloženi radovi kolektiva Femigraphic otvaraju pitanja ženske suradnje, međusobnog prepoznavanja, povezivanja i jačanja umjetnica i žena uopće. Dio izložbe su i dva kratka videa: insert iz videa Irena Keckes & Nim Flora Chan: Dialogues & Evocations, 2015., autor: Bobby Hung prikazuje radni proces Irene Kečkeš u ateljeu u Novom Zelandu; a video Beads (Perle) u Isla Center for the Arts, University of Guam, 2021. autor: Raymond Anderson prikazuje izložbeni postav spomenutog rada, doznaje se o izložbi na stranicama Galerije "Vjekoslav Karas“.


Iako nije prisustvovala otvorenju izložbe dr.sc. Irena Kečkeš umjetnica i izvanredna izvanredna profesorica umjetnosti na Sveučilištu u Guamu o svom radu je poručila.


- Kao grafičari i umjetnici, svi pristupamo temama i razvijamo vlastite koncepte iz različitih perspektiva i iz jedinstvenih iskustava koja smo stekli kao umjetnici. U središtu mojeg umjetničkog istraživanja nalaze se grafički mediji, posebice drvorez; to je jedan od najstarijih tradicionalnih oblika grafičkih tehnika. Bez obzira na to, drvorez ostaje neograničeno prisutan kao široko korišteni suvremeni umjetnički oblik. Grafičke tehnike jasno pokazuju da je uporaba tradicionalnih rješenja ili metoda za tematiziranje suvremenih problema i modernog vremena beskrajna priča. Ovo izlaganje predstavlja radove koji najbolje opisuju moja prethodna i novija istraživanja pomoću grafičkih tehnika, različitih oblika instalacija, koncepata, grafičkih objekata – pojasnila je Kečkeš.


Irena Kečkeš  je na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala grafiku 2000. Od 2002. do 2003. stipendistica je japanske vlade na Odsjeku za grafiku Nacionalnog sveučilišta lijepih umjetnosti i glazbe u Tokyu „National University of Fine Arts and Music“ gdje 2005. godine magistrira s ciklusom drvoreza Time. Od 2011. usavršavala se na Sveučilištu u Aucklandu na Novom Zelandu gdje je doktorirala 2015. Od 2015. godine Irena je izvanredna profesorica umjetnosti na Koledžu liberalnih umjetnosti i društvenih znanosti na Sveučilištu u Guamu. Izlagala je na dvadesetak samostalnih izložbi i brojnim skupnim izložbama diljem svijeta te za svoj rad dobila brojna priznanja i nagrade, stoji u predgovoru kataloga izložbe.


Izložbu koja je posvećena njegovom 443. rođendanu, financijski je podržao Grad Karlovac, a u Galeriji "Vjekoslav Karas“ može se razgledati do 31. kolovoza 2022.

Detalj s izložbe

Detalj s izložbe

Foto: Galerija Vjekoslav Karas / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!