Glas Hrvatske

17:29 / 13.04.2022.

Autor: Nina Spasović

Hrvatski filmaš s američkom karijerom

Vanja Černjul

Vanja Černjul

Foto: snimka zaslona / instagram

Direktor fotografije Vanja Černjul jedan je od najuspješnijih Hrvata u Hollywoodu. Ispričao nam je o novoj hit seriji na kojoj je radio, te o ostalim projektima koje je BBC uvrstio u na popis sto najboljih serija 21. stoljeća.

Neki od najpoznatijih televizijskih i filmskih projekata na kojima je Vanja Černjul radio su "Narančasta je nova crna", "Televizijska posla", "Sestra Jackie”, “Marco Polo”, "Kronike Times Squarea” , "Suludo bogati Azijci” te nova hit serija "Pozlaćeno doba".


Nova serija "Pozlaćeno doba" već je osvojila publiku kako diljem svijeta tako i u Hrvatskoj. Kakva su vaša iskustva sa snimanja obzirom da je serija snimana za vrijeme pandemije te ste se tokom rada morali držati svih propisanih mjera ?


Bio je dosta velik izazov, mi smo zapravo bili jedan od prvih velikih projekata koji se pokrenuo nakon lockdowna. Tri dana prije nego smo trebali početi sa snimanjem stao je cijeli svijet.  Nakon šest mjeseci dobili smo zeleno svijetlo da se možemo ponovno pokrenuti, što nije bilo jednostavno obzirom da se radilo o jednom vrlo ambicioznom i velikom projektu. Pametna i profesionalna grupa producenata vodila je cijeli projekt tako da su sve mjere zaštite bile primijenjene na način koji je funkcionirao. Na samom kraju produkcije dobili smo cjepivo, a na zadnji dan snimanja imali smo zabavu na kojoj smo svi skinuli maske, to je jedan nezaboravan trenutak, nekim kolegama sam tada vidio lice po prvi put.

Černjul na snimanju filma

Černjul na snimanju filma

Foto: snimka zaslona / instagram

Dobitnik ste nagrade "Društva američkih snimatelja" za serijal "Marco Polo", dva puta ste nominirani za "Emmy", ukratko postigli ste uspjehe koji su za mnoge i dalje samo san.  Smatrate li da živite svoj san i imate li ciljeve koje biste još htjeli ostvariti u svojoj profesiji?


Nagrade su fantastična stvar, ali uvijek treba razmišljati koliko to otvara neka nova vrata i koliko će vas pogurati naprijed. Meni su nagrade došle malo kasnije u karijeri, nitko me nije otkrio zbog njih. Moja karijera se poklopila s velikim promjenama u filmskoj industriji. Desila se velika televizijska revolucija tako da sam napravio puno više televizijskih projekata nego što sam ikad planirao, nadam da ću imati šansu raditi na još projekata koji se rade isključivo za kina. Ponekad me čak pitaju je li došlo vrijeme da se počnem baviti režijom, međutim mislim da imam još puno toga što želim ostvariti kao filmski snimatelj i razviti se u još nekim pravcima.


Koja su vaša najdraža iskustva sa snimanja?


Svaki projekt nešto donese, teško je odabrati jedan. Uglavnom su to filmovi koje pamtim kao velike avanture i koji su mi promijenili svjetonazore, promijenili me kao profesionalca, ali možda i kao osobu. Jedan od tih filmova je definitivno film Ivana Salaja "Vidimo se", a "Marco Polo" je projekt zbog kojega sam prvi put otišao raditi u potpuno drugu kulturu .

Na snimanju filma

Na snimanju filma

Foto: snimka zaslona / instagram

Radite na stranim i domaćim projektima. Koja su vaša iskustva što se tiče razlika u samom procesu rada?


Jako je različit pristup u američkoj i europskoj kinematografiji. Najveća je razlika u financiranju filmova, američki film je zapravo jedna ogromna industrija i glavni kriterij je gledanost, dok europske filmove najčešće financira država te sama gledanost nije najvažnija stvar, no teško je to razdvojiti na američki i europski film jer je ipak svaka europska kinematografija drugačija. Što se tiče mojeg rada na domaćem filmu, meni je uvijek bilo zadovoljstvo vratiti se u Hrvatsku jer postoji sloboda za eksperimentiranje što je rijetkost u američkoj filmskoj industriji. U Hrvatskoj obično radim na projektima sa svoji prijateljima tako da je to jedna potpuno drugačija atmosfera.

Vanja Černjul

Vanja Černjul

Foto: snimka zaslona / instagram

Kako se nakon dužeg perioda radeći na jednom projektu potpuno odvojite od njega i kvalitetno pripremite za novi?


Nisam siguran da sam još potpuno savladao tu tehniku. Postoji taj freelancerski strah, kad će doći novi projekt ili hoću li uopće ponovno raditi, tako da se teško opustiti kad jedan projekt završi kad ne znate postoji li sljedeći, moglo bi se reći da odmor za mene počinje tek kad znam što ću sljedeće raditi. Imam privilegiju da uvijek mogu otići u Hrvatsku na more, družiti se sa svojim prijateljima i odmaknuti se iz ovog miljea na neko vrijeme. Vrlo često nakon dužeg završenog projekta otiđem u Hrvatsku i provedem tamo čak tri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!