Glas Hrvatske

18:27 / 13.05.2021.

Autor: David Rey

"Hrvatska je dio moga srca"

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Kathia Sapunar Pavlov direktorica je dobrotvorne zaklade Pascual Buburizza, Hrvatskog stadiona te upravnog odbora Hrvatskih dama iz Santiaga.

- Kći sam Nikole Sapunara Antičevića, rođenog u Hrvatskoj u Ložišću, i Franke Pavlov Garafulić, kćeri Hrvata iz Ložišća i Nerežišća, na otoku Braču. Moj otac Nikola došao je u Čile sa 16 godina u Ovalle, gdje mu je ujak Antonio Antičević našao posao. Bio je s njim neko vrijeme dok je skupljao novac kako bi se osamostalio i otišao u Antofagastu, gdje je otvorio trgovinu mješovitom robom, a zatim se udružio s još dvojicom Hrvata kako bi osnovao trgovinu na veliko.

Rođena sam u Antofagasti, braća su mi Petar i Ivan. Kad sam se udala, preselili smo se u Santiago. Imam dva sina, Sergia i Mauricia, obojica građevinski inženjeri. Studirala sam opstetriku na čileanskom sveučilištu, profesiju kojom sam se bavila trideset godina - kaže Kathia Sapunar

Ističe da je uvijek sudjelovala u hrvatskim institucijama.

- Među njima kao tajnica ustanove Jadranska Vila, posvećene starijim osobama. Također na sastancima za pomoć školi Republike Hrvatske. Bila sam član upravog odbora Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, održavajući redovite sastanke i forume s raznim vodećim stručnjacima. Tada sam 8 godina bila predsjednica upravnog odbora Hrvatskih dama, koji potiče održavanje hrvatske tradicije. I zadužena za hrvatsku pastoralu, koju smo osnovali prije 13 godina, koja organizira redovite sastanke i mise koje se slave na Hrvatskom stadionu - kaže Čileanka hrvatskog podrijetla. 

Kathia Sapunar trenutno je ravnateljica nekoliko hrvatskih ustanova.

- Direktorica sam dobrotvorne zaklade Pascual Buburizza, institucije koja pomaže Hrvatima u potrebima i koja organizira natječaje uz financijsku potporu za širenje hrvatske kulture i tradicije. Također sam direktorica-blagajnica Hrvatskog stadiona u Santiagu, čiji je zadatak upravljati raznim aktivnostima i održavati ustanovu. Također sam direktorica upravnog odbora Hrvatskih dama iz Santiaga. Otpočetka sam sudjelovala na sastancima dijaspore u svim zemljama i u organizaciji trećeg susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se održao u Santiagu de Chile - kaže Kathia Sapunar. 

Ističe da uvijek želi posjetiti očevu domovinu, u pratnji obitelji.

- Svake godine pokušavamo ići u Hrvatsku, imam rođake u Splitu i Vodicama. Moja velika radost bila je 2018. godina, tada sam putovala sa svojom djecom i svim svojim unucima, napravili smo dvotjednu turneju po Hrvatskoj. U Solinu, blizu Splita, sudjelovali smo u vjenčanju nećaka. Ostali smo nekoliko dana smješteni u obnovljenoj kući u kojoj je rođen moj otac. Moja djeca i unuci imaju hrvatsko državljanstvo i vrlo su ponosni na to. Obožavaju posjećivati ​​Hrvatsku - zaključuje Kathia Sapunar Pavlov, Čileanka hrvatskih korijema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!