Glas Hrvatske

09:15 / 23.04.2020.

Autor: Ivana Perkovac

Hrvatice šiju maske za losanđelesku policiju, vojsku i bolnice

Dizajnerice Katarina Džale i Rašeljka Maras (Foto: ustupljena fotografija)

Dizajnerice Katarina Džale i Rašeljka Maras (Foto: ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Kako se pametno spakirati za putovanje? Inovativno rješenje kolekcijom odjeće ''Unique Travel Set'' 2017. godine ponudile su svjetskim putnicima modna dizajnerica Katarina Džale i njezina poslovna partnerica Rašeljka Maras. Bio je to pun pogodak, a najviše zainteresiranih iz Sjedinjenih Američkih Država.

Godinu dana kasnije i same su spakirale kovčege i otisnule se preko oceana. Nisu tada slutile da će nekoliko godina kasnije svijet uzdrmati pandemija koronavirusa, a njih zateći u Los Angelesu. Danas šiju maske za tamošnju policiju, vojsku i bolnice.

Foto: ustupljena fotografija

Foto: ustupljena fotografija

Foto: - / -

U desetmilijunskom Los Angelesu do sada je zabilježeno oko 11 tisuća oboljelih od koronavirusa. Stopa rasta dnevno je oko 3 posto.

- Lokalna administarcija, gradonačelnik i guverner rade fantastičan posao, a karantena je krenula prije četiri tjedna, kažu poduzetnice Katarina Džale i Rašeljka Maras. Za L.A. u kojemu se život odvija uglavnom izvan četiri zida to je bila velika promjena. Raspoloženje naroda je dvojako, izolacija u gradu plaža i planina mnogima je teško pala, neki su izgubili posao. Administracija je na to dobro odreagirala pa su dobili od države sredstva za pomoć, a dodatno pomaže i to da oni koji su izgubili posao ne moraju plaćati stanarinu.

Presudan poziv prijatelja

I prije no što je Los Angeles uveo karantenu Katarina i Rašeljka prateći situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, zatvorile su se u svoj dom i nastavile poslovati mrežno. Poslije 10 dana osjećale su se kao da su godišnjem odmoru, no on nije dugo potrajao. Sve je krenulo s jednim pozivom prijatelja koji ih je zamolio da sašiju za njega platnenu masku. I tako su krenule u novu avanturu, otvorile grupu na Facebooku Homemade Face Masks LA i prikupile tisuću članova, a među njima 300 aktivnih volontera.

Foto: Homemade Face Masks LA Facebook

Foto: Homemade Face Masks LA Facebook

Foto: - / -

Volonterska mreža odlično surađuje. Tkanina stiže na jedno mjesto, na drugome se reže, šalje se šivačima, vraća se njima i kreće dostava.

Foto: ustupljena fotografija

Foto: ustupljena fotografija

Foto: - / -

Na krajnju adresu stižu i detaljne upute o korištenju maski. Ističu – svi rade dragovoljno.

Foto: ustupljena fotografija

Foto: ustupljena fotografija

Foto: - / -

Proces je zahtjevan, poštuju se sve mjere: bez kontakta i uz maksimalnu higijenu. Tko bi rekao prije tri godine kada su se preselile u Kaliforniju da će svijet pogoditi pandemija koronavirusa, a one iz modne industrije prijeći na tekstilnu i šivati maske za tamošnje bolnice, policiju i vojsku?

Foto: ustupljena fotografija

Foto: ustupljena fotografija

Foto: - / -

Shvatile su da platnene maske mogu itekako pomoći, ali moraju biti od specifične tkanine i ako se sve to dobro iskombinira mogu  jako dobro zaštititi. One danas uz N95 maske dodatno pomažu i štite doktore i sestre. Nitko nije bio spreman na ovu situaciju, kažu hrvatsko-amričke poduzetnice, pa ni losanđeleske bolnice. Potreba je velika, a one su na nju uz mnogobrojne volontere odgovorile. 

Jedinstven set za putnik(c)e

U Ameriku su stigle 2017. godine na poziv Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP-a) kao govornice na njihovoj čikaškoj konferenciji. Predstavile su tada prvi put američkoj javnosti jedinstven proizvod, višefunkcionalan 'Unique travel set', danas 'ICoNIC 28', a najkonkurentnije svjetsko tržište – ono američko najviše je ''kliknulo'' s njihovom idejom. Teži nešto više od kilograma, a otporan je na gužvanje i znojenje. Proizvod transformira žene iz ležerne kombinacije u poslovnu i jako elegantnu.

Hrvatska i SAD, njihove dvije domovine

Poslovni se mentaliteti umnogome razlikuju, gotovo da i nema dodirnih točaka, kažu Katarina Džale i Rašeljka Maras, koje posluju na potezu Zagreb – Los Angeles. Obje zemlje smatraju svojim poslovnim i privatnim domom, ali Amerika je poslovnu i poduzetničku klimu dovela do savršenstva. Sustav je prilagođen poduzetnicima i nema neugodnih iznenađenja. Ako poštujete zakone i plaćate poreze, nećete imati problema.

Foto: ustupljena fotografija

Foto: ustupljena fotografija

Foto: - / -

LA vs Dalmacija

Prvi kontakti u Los Angelesu bili su s našim ljudima i to im je u prilagodbi novoj dinamici života puno pomoglo. U međuvremenu kontakti su prerasli u prijateljstva i sada su kažu jedna velika hrvatska obitelj u Kaliforniji. Grad ''bogatih i slavnih'' ustvari je grad jednostavnih i otvorenih, toplih, ležernih ljudi. Uspoređuju ga s našom Dalmacijom. A Amerikancima su Hrvati i Hrvatska, jedna nova egzotika. Svi danas znaju gdje je Hrvatska i žele je posjetiti. Sviđa im se naša zemljopisna i gastronomska raznolikost.

Diznajnersko-tekstilna priča

Prije mjesec dana intenzivno su radile na nastavku njihove poslovne priče, no situacija se promijenila, a njihovo poslovanje iz modne se industrije preusmjerilo na tekstilnu. No modnoj priči nije kraj. Trenutačno izrađuju online platformu za putovanje i mobilnu aplikaciju, koja će pomagati ljudima u pripremi za putovanja. Taj novi pothvat upotpunosti je društveno odgovoran i ekološki osvješten.

Vrijeme za ekološki pristup i solidarnost

Svi možemo odgovornijim ponašanjem napraviti veliku promjenu, jer sve što činimo utječe na Zemlju, zaključuju poduzetnice, koje je aktualna kriza potaknula na izgradnju boljeg društva i poslovnog okružja, ali i  ljepšeg svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!