Glas Hrvatske

07:30 / 05.12.2018.

Autor: Branimir Njikoš

Hercegovac sagradio gospodarski most između dvaju kontinenata

Screenshot: camaracroata.org.ar

Screenshot: camaracroata.org.ar

Foto: - / -

Inicijator i suosnivač Argentinsko-hrvatske gospodarske komore te njezin dugogodišnji predsjednik Krešimir Jerković, uspio je sačuvati svoj materinski hrvatski jezik u toj dalekoj zemlji u koju je još kao dječak, nakon Drugoga svjetskog rata, odselio iz rodne Hercegovine. U razgovoru s novinarom Davidom Reyom, prisjetio se nekih zanimljivosti iz svog života u Argentini.

Krešimir Jerković rođen je u Hercegovini 1942. godine. Četiri godine kasnije, sa svojom majkom i bratom zauvijek napušta rodnu grudu. Odlaze na put u nepoznato - najprije u izbjeglički logor u Italiji, a dvije godine kasnije pridružuju se njegovu ocu u Buenos Airesu, u Argentini.

Argentinska ljubav Hercegovca i Zagorke 

Šezdesetih godina, u jednoj čajani gdje su se često okupljali Hrvati, upoznao je svoju suprugu Riju Pažur, rođenu u Krapini. Roditelji su joj pobjegli u Argentinu, a zbog njenih zdravstvenih problema s plućima morali su je ostaviti na skrb baki i prabaki u Zagorju. 1961. godine Rija odlazi svojim roditeljima u Argentinu gdje ju je Jerković, kako se prisjeća u šali - "ulovio kao pravi Hercegovac".

Snažna povezanost s Domovinom

Nakon fakulteta Jerković je radio kao inženjer ekonomije i bavio se vanjskom trgovinom, a 1990. godine pokrenuo je vlastiti posao. Njegove aktivnosti oduvijek su bile vezane s hrvatskom kulturom i gospodarstvom. Od proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske, radio je u njenom predstavništvu u Buenos Airesu.

Priznanje za gospodarsko povezivanje dviju država

U ožujku ove godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predala je povelju Republike Hrvatske Argentinsko-hrvatskoj gospodarskoj komori (Camara Argentino Croata de industria y comercio) za njezin dugogodišnji rad.

Srce ipak vuče tamo gdje je obitelj

Krešimir Jerković zbog posla je često dolazio u Hrvatsku. Sa suprugom je posjećivao Krapinu koju je toliko zavolio da su svoju kuću na moru nazvali “Nova Krapina”. Odlazi i u svoje rodno mjesto – Međugorje. Međutim, srce ih ipak vuče na put preko oceana, u daleki Buenos Aires, gdje ih čeka njihova velika obitelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!