Glas Hrvatske

11:44 / 12.06.2022.

Autor: David Rey

Grof Marcos Pejacsevich u posjetu Hrvatskoj

Marcos Pejacsevich

Marcos Pejacsevich

Foto: David Rey / HRT/Glas Hrvatske

Marcos Pejacsevich u Argentini sa sinom i unukom prodaje bačve od slavonskog hrasta iz šuma koje su stoljećima u vlasništvu njegove obitelji. 

- Tijekom boravka u Hrvatskoj posjetio sam tvrtku Auric u Našicama, koju zastupam u Argentini prodajom bačvi od hrvatskog hrasta iz Slavonije, porijeklom iz moje obitelji. Argentinsko tržište je vrlo veliko za bačve, jer Argentina je drugi najveći proizvođač vina u Latinskoj Americi nakon Čilea. I raste, posebno u izvozu, Argentina izvozi otprilike 70 posto svoje proizvodnje.


Mogao bih reći da je danas jedina veća ulaganja u Argentini upravo u vrhunska vina. Izvoze se i to su vina koja trebaju dobre bačve, od kvalitetnog hrasta. A Hrvatska ima hrast vrhunske kvalitete.


Ove bačve imaju vrlo blisku vezu s mojom obitelji. Zato je za mene ovo više od posla, to je emocija. Jer sada u Argentini prodajem drvo mojih predaka iz 1800-ih, pretvoreno u bačve. Ovo radim sa svojim sinom i unukom, tako da je to 4 generacije unatrag i otprilike 4 generacije naprijed. Tako će biti za 200 ili 300 godina da smo i dalje povezani s Hrvatskom preko drva - naglašava argentinsko-hrvatski gospodarstvenik.

Marcos Pejacsevich sa sinom Alexisom

Marcos Pejacsevich sa sinom Alexisom

Foto: David Rey / HRT/Glas Hrvatske

Marcos Pejacesvich rođen je u Osijeku, ali je kao dijete s roditeljima emigrirao u Argentinu.


- Rođen sam u Hrvatskoj, u Osijeku. Moja je obitelj bila u Hrvatskoj 250 ili 300 godina. Početkom Drugog svjetskog rata moj je otac imenovan hrvatskim veleposlanikom u Španjolskoj i zahvaljujući tome mogli smo napustiti Hrvatsku. Kasnije je komunistički režim osudio mog oca na smrt i uspjeli smo emigrirati iz Španjolske u Argentinu 1948. godine. Bile su nam to vrlo teške godine u Argentini.


Počevši od 1960-ih, počeo sam raditi za jednu austrijsku tvrtku, gdje sam napravio vrlo veliku i jako dobru karijeru. Bila je to jedna od najvećih tvrtki u Austriji i tako smo napredovali. Ako radiš, uvijek pobjeđuješ. Uvijek morate raditi i imati projekt. Ovo je pomalo kratka ili duga priča mog života - ističe hrvatski grof.

Marcos Pejacsevich - predsjednik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore

Marcos Pejacsevich - predsjednik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore

Foto: ustupljena fotografija / Matija Jerković

Marcos Pejacsevich je predsjednik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.


- 2019. godine, uoči organizacije petog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike u Argentini, predsjednica Argentinsko-hrvatske gospodarske komore predstavila je proračun za tu konferenciju. Rekao sam da je s tim proračunom nemoguće organizirati događaj, jer nema dovoljno novca. Zatim su predsjednica i potpredsjednica dali ostavke i ja sam imenovan privremenim predsjednikom, upravo za peti susret dijaspore.


Nakon toga sam otputovao u Zagreb i imao sastanak s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Objasnio sam financijsku situaciju komore i financijsku situaciju Argentine.


Pomogao nam je tako što nam je dao donaciju za sastanak. Zahvaljujući toj gesti koju je Hrvatska imala, uspjeli smo organizirati susret hrvatske dijaspore u prosincu 2019. I to je zaista bio izvanredan uspjeh, budući da je tijekom 4 dana više od 500 ljudi sudjelovalo na sastanku u Argentini.


U ožujku 2020. sazvana je izvanredna skupština ustanove na kojoj sam izabran za predsjednika Argentinsko-hrvatske gospodarske komore. U rujnu ove godine bit će redovita skupština i ja ću se odmaknuti, da mladi malo počnu raditi. Ja sam sadašnji predsjednik i s velikim sam entuzijazmom bio u Asunciónu u Paragvaju na šestom Susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike.


Hrvatsko-argentinska gospodarska komora ima izvrsnu suradnju s Gospodarskom komorom Zagreb. Tijekom petog susreta hrvatske dijaspore čak smo potpisali sporazum između Gospodarske komore Zagreb i Argentinsko-hrvatske komore Buenos Airesa - kaže hrvatski grof.

Knjiga na hrvatskom

Knjiga na hrvatskom

Foto: David Rey / HRT/Glas Hrvatske

Prošle je godine Marcos Pejacsevich bio u Hrvatskoj, kada je predstavio hrvatski prijevod svoje knjige “Memoari iz starog i novog svijeta”.


- Bio sam u Hrvatskoj kako bih proslavio rođendan koji zbog koronavirusa nisam mogao proslaviti 2020. godine. Tako da sam ga proslavio 2021., te smo iskoristili priliku da predstavimo knjigu koju sam predstavio u Argentini u rujnu 2020.


Na inicijativu iz Hrvatske zamoljen sam da se napravi prijevod na hrvatski. Uistinu, prijevod je obavljen i u srpnju 2021. održali smo predstavljanje knjige u zagrebačkom hotelu Westin. Knjiga se prodaje u Hrvatskoj. Ne znam još koliko je knjiga prodano, ali ću jednog dana znati hoće li što stići na moj bankovni račun.


Zahvaljujem vam i nadam se da će uspjeh mog boravka u Hrvatskoj uroditi plodom. Hvala lijepa - zaključuje grof Marcos Pejacsevich.

Marcos Pejacsevich i David Rey

Marcos Pejacsevich i David Rey

Foto: David Rey / HRT/Glas Hrvatske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!