Glas Hrvatske

12:41 / 03.08.2022.

Autor: Maja Raguž

Fra Josip Peranić: ljepotu poput Hrvatske nikad nisam vidio

Fra Josip Peranić

Fra Josip Peranić

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Hrvatski franjevci već od 1919. godine imaju svoju misiju u Argentini, zemlji u kojoj živi najveći broj hrvatskih iseljenika u latinskoj Americi. Još kao mladi svećenik, u provinciju svetoga Jeronima u Buenos Aires stigao je fra Josip Peranić i tamo ostao sve do danas kada razmišlja o mirovini i povratku u Hrvatsku. U latinsku Ameriku je stigao nakon školovanja u Svetoj zemlji služenja na hrvatskim otocima te tamo proveo najbolje godine svog života. 

- Hrvata u Argentini je bilo jako puno i danas još uvijek ih je ima. I hrvatski franjevci svetog Jeronima su imali svoju misiju za Hrvate u Argentini, tako da sam se ja kao mladi franjevac '84 se odlučio za to da bi išao i radio među Hrvatima, ali ne samo za Hrvate, nego u jednom trenutku imali smo jednu župu u Buenos Airesu, imala je preko sto tisuća stanovnika. Jedan dio grada, siromašan dio grada gdje su franjevci radili sa tim siromasima, siromašnim ljudima – objašnjava fra. Josip Peranić.


U glavnom gradu Argentine, franjevci djeluju u dvije hrvatske župe. U predgrađu u San Hustu, te u centru u župi Svetog Nikole Tavelića. Odavno su tu da bi pružali utjehu i nadu vjernicima.


- Ljudi dolaze, znate… ne samo radi mise, nego radi svih potreba. Radi svih potreba, što god treba uvijek znaju da u Hrvatskom centru, katoličkom centru imaju mjesto gdje će naći dobru riječ, gdje će naći pomoć – govori franjevac.


I tako iz generacije u generaciju, jer Hrvati koji danas žive u Argentini, treći su ili četvrti naraštaj onih koji su iselili, objašnjava fra Josip Peranić koji vjeruje kako mnogi od njih svoju budućnost mogu graditi u Hrvatskoj.


- Da bismo zadržali taj hrvatski duh imamo školu i malu školu gdje imamo 30-tak malenih, imamo također školu za odrasle i Hrvatska nam daje jednu veliku pomoć, a to je da šalje svoje profesore koji onda uče i odrasle ljude i djecu hrvatski jezik – govori fra. Peranić dodajući kako pomažu onima koji žele i da upišu hrvatski Croaticum u Zagrebu, te dodaje - I snalaze se. Nije lako doći odozdo, ali važno je da se snalaze da nauče jezik, ako onda žele ostati zašto ne? Da bi radili u Hrvatskoj i tako…


Iako život danas, nigdje u svijetu nije lak, svećenik svima koji razmišljaju o povratku i životu u Hrvatsku poručuje da prihvate Hrvatsku kakva jest, da je ljuve i da je vole jer će samo tako ostvariti svoj san i vratiti se doma. I sam sanja trenutak kada će se zauvijek vratiti u svoju domovinu. Tim više što mu se bliži odlazak u mirovinu, a nju ne može zamisliti nigdje osim u samostanu na obali Jadranskog mora.


- Uskoro, nadam se, vraćam se u Hrvatsku. Provincija ima puno samostana, to su povijesni samostani ovdje na obali, međutim nemamo toliko franjevačkih poziva. I zato se povlačimo, vraćamo se da bismo mogli popuniti sva ona mjesta koja su potrebna. Tako će biti i meni ako Bog dade da ću već uskoro se vratiti i biti ovdje u domovini, biti na jednom mjestu. Hrvatska provincija svetog Jeronima ima prekrasne samostane i stvarno je užitak biti, uživati mir i pokazivati ljudima koji dolaze koji se interesiraju za našu povijest da vide da smo mi već od samog početka našeg svetog oca Franje koji je kažu došao protivnim vjetrom. Htio je ići u Svetu zemlju, međutim bilo je jako jugo i došao je na našu obalu – govori fra Peranić o svojoj budućnosti i mirovini u Hrvatskoj, pa dodaje: Prošao sam hrvatsku obalu sa sjevera do juga, i nešto tako lijepo nisam vidio nikada. Vidio sam je i prije, još kao dijete dok sam tu odrastao, ali mi se sada učinila tako lijepa.


S mislima na tu ljepotu fra Josip Peranić još se jednom uputio prema dalekoj Argentini gdje je u katoličkoj zajednici duhovni voditelj brojnih Hrvata. Iako predan u svojoj službi, nada se da će njegov slijedeći dolazak u Hrvatsku biti onaj nakon kojeg će zauvijek ostati u zemlji svojih predaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!