Glas Hrvatske

07:30 / 20.12.2018.

Autor: Branimir Njikoš

Filmska priča o heroju

Uhićenje Antona Kikaša (Screenshot: TV kalendar/Youtube)

Uhićenje Antona Kikaša (Screenshot: TV kalendar/Youtube)

Foto: - / Youtube

U organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji, Ogranak Struga i Ohrid, 15. prosinca u Ohridu je održana projekcija filma "Nisam se bojao umrijeti" - priča o domoljubnoj misiji Antona Kikaša.

Podsjetimo, u tom igrano-dokumentarnom filmu koji je režirao Jakov Sedlar, a scenarij napisao Hrvoje Hitrec, prikazana je pomoć hrvatske zajednice iz Kanade koja je početkom devedesetih prikupljenim novcem kupila oružje za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Zbor narodne garde. Pošiljka je u kolovozu 1991. godine trebala biti prebačena zrakoplovom u Ljubljanu, a zatim kamionima u Hrvatsku. Organizator te akcije bio je kanadski Hrvat, gospodarstvenik Anton Kikaš.

Prizor iz filma "Nisam se bojao umrijeti" (Screenshot: Youtube)

Prizor iz filma "Nisam se bojao umrijeti" (Screenshot: Youtube)

Foto: - / Youtube

Međutim, akcija nije uspjela. Zrakoplov Uganda Airlinesa kojim se to oružje prevozilo, na zagrebački vojni aerodrom prizemljila su dva borbena zrakoplova JNA. Oružje je oduzeto, a Kikaša i posadu zrakoplova uhitili su oficiri JNA i vojni zapovjednik aerodroma Ljubomir Bajić. Sljedeća tri mjeseca Kikaš je proveo u ćeliji broj 59 vojnog zatvora u Beogradu. Nakon fizičke torture i prijetnje da će biti strijeljan spasila ga je razmjena za uhićenoga generala Milana Aksentijevića.

Uzvanici na projekciji filma u Ohridu (Screenshot: MATIS/Vangjel Dunovski)

Uzvanici na projekciji filma u Ohridu (Screenshot: MATIS/Vangjel Dunovski)

Foto: - / -

Prije početka projekcije filma u Ohridu, Ljerka Toth Naumova, hrvatsko-makedonska pjesnikinja i članica Zajednice Hrvata iz Skopja, govorila je o Antonu Kikašu – domoljubu, filantropu i pjesniku. Nazočne je upoznala s njegovim pjesničkim stvaralaštvom, a od pročitanih pjesama najviše ih je dirnula "Duša mi se tiho gasi". Toth Naumova prenijela je Kikaševe pozdrave i njegovo obećanje da će u srpnju iduće godine posjetiti gradove u kojima je film prikazan.

Nakon blagdana, film će biti prikazan i u Strugi, u kojoj se svake godine održava međunarodna manifestacija "Struške večeri poezije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!