Glas Hrvatske

14:05 / 04.07.2022.

Autor: Verónica Vlaho

Boraviti u Hrvatskoj - neprocjenivo iskustvo

Federico Baño Albani

Federico Baño Albani

Foto: Veronica Vlaho / HRT

Za potomke Hrvata u dalekim zemljama velik je događaj posjetiti Hrvatsku i ostat će zauvijek uklesan u njihovu sjećanju jer je prvi, a možda i jedini u životu. Zahvaljujući dodjeli stipendija, Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske omogućuje mladima, ali ne samo njima, da posjete domovinu svojih predaka, da nauče hrvatski jezik, da vide vlastitim očima i srcima kako naša Hrvatska diše te osvijeste koliko je bogatstvo u tome susretu s Hrvatskom, koje će ponijeti sa sobom ako se odluče vratiti u domicilnu zemlju, a s druge strane, možda ih potakne da ostanu u Lijepoj našoj.


Federico Baño Albani tek je završio prvu razinu hrvatskoga jezika, a motivacije da nastavi dalje ne nedostaje – vrlo mu se sviđa i jezik, ali i novi prijatelji i naša kulturna baština.


- U Argentini dio sam hrvatske zajednice u Buenos Airesu. Uvijek sam se trudio govoriti hrvatski s bakom, ali jezična barijera je doista velika. Kada su baka i njena sestra međusobno razgovarale, nisam ih mogao razumjeti. I onda sam iz zajednice dobio informaciju o ovom tečaju hrvatskog jezika koji traje jedan semestar. Da mogu izabrati među četiri grada gdje postoji Filozofski fakultet i da se može prijaviti na stipendiju. Nisam dvoumio: našao sam dokumente kao dokaz da je moja baka Hrvatica, da živim izvan Evrope te još nekoliko potrebnih papira i prijavio se na stipendiju, koju sam dobio prošlu godinu. Sve sam pripremio godinu dana unaprijed. Možeš aplicirati dvaput godišnje, u lipnju i studenom, kada krene novi semestar - kaže Federico.


- Grupa u kojoj sudjelujem ima puno sveučilištaraca i studenata i više od polovicu došlo je na tečaj Croaticuma. Bilo je to iskustvo o kojemu se puno pričalo i nisam htio to propustiti, nitko se nije vratio razočaran - dodaje.


Federico ima 20 godina, u Argentini radi u manjoj tvrtki, a usporedno s tim studira industrjisko inženjerstvo, jer je u toj zemlji uobičajeno da onaj tko studira mora paralelno i raditi. U slobodno vrijeme uči pjevanje u glazbenoj školi i aktivan je u sklopu hrvatske zajednice. Iako je počeo učiti hrvatski u Argentini, kaže da je učiti hrvatski u Hrvatskoj, potpuno drugačije: - Učim svaki dan, dva sata na dan. Uz to, primoran sam služiti se hrvatskim jezikom u svakodnevnom životu. Zahvajujući tome, odmah mogu primijeniti gramatiku i vokabular koji sam naučio. Imao sam tu sreću da u grupi od dvadesetak članova, puno njih dolazi iz Argentine. Što se godina tiče, ima nas od 18 do 55 godina. Dolaze i iz Etiopije, Paragvaja, Južne Koreje, Čilea, Bolivije, Australije… Stoga Croaticum, osim tečaja hrvstkog jezika, ujedno predstavlja jedno kulturno bogatstvo koje okuplja ljude iz svih dijelova svijeta koji dijele istu motivaciju za učenjem hrvatskog jezika.


Sa željom da iskoristi sve mogućnosti koje su mu na raspolaganju, Federico se odlučio oprobati i u folklornim vodama. Izabrao je društvo najbliže studentskom domu u kojemu trenutno živi. Ansambl Zagreb-Markovac odmah ga je prihvatio i uključio u sve aktivnosti. Razlog tomu, ističe, je činjenica da već ima predznanja iz folklora, zahvaljujući folklornom društvu u Buenos Airesu u čiji je rad uključen.


Uskoro će Federico, zajedno s foklornim ansamblom, posjetiti jug Francuske, gdje će sudjelovati na festivalu amaterskih folklornih skupina iz cijeloga svijeta. Imao je i prigodu dosad posjetiti Plitvice, Karlovac, Samobor i Varaždin, grad posebno mu drag jer tamo su mu rođeni baka i djed. Uz to, planira se još prijaviti za Ljetnu školu folklora Hrvatske Matice Iseljenika koja se ovoga ljeta održava u Zadru.


- Imao sam tu sreću da mogu pauzirati studij u Argentini, da mogu provesti jedan semestar u Hrvatskoj. Ako imate motivaciju učiti jezik, na primjer, jer ga govorite s nekim doma, ili sudjelujete u aktivnostima u hrvatskoj zajednici, ili ako osjećate taj hrvatski identitet, Croaticum je idealan izbor. Puno je drugačije od učenja hrvatskog u Argentini. Tu si u Hrvatskoj stalno okružen hrvatskim jezikom. Ovo je iskustvo koje ne bih mijenjao ni za što. Štoviše, uskoro se otvara upis za novi semestar i ozbiljno razmatram da ostanem dodatnih šest mjeseci. Ako netko želi upisati tečaj nakon završenih studija, i to se može, jer program je za sve uzraste. Mislim da bi svi kojima je ta prilika pružena, trebali upisati barem jedan semestar i imati to iskustvo o životu u Hrvatskoj - kaže Federico, i sve one koji su na bilo koji način vezani uz Hrvatsku, poziva da dođu u Hrvatsku i iskuse iz prve ruke kako je živjeti u njoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!