Glas Hrvatske

17:16 / 03.05.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Bojan Pogrmilović oprostio se od Ansambla LADO

Bojan Pogrmilović

Bojan Pogrmilović

Foto: snimka zaslona / hia.com.hr

Nakon posljednje četiri godine provedene u Ladu tijekom kojih je realizirao brojne umjetničke projekte, glazbeni voditelj-dirigent Bojan Pogrmilović posljednjim se koncertima Uskrsnog programa oprostio od Ansambla LADO i otišao u mirovinu.

Bojan Pogrmilović je dirigent, solo pjevač i vokalni pedagog. Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a magistrirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. U LADO dolazi 1988. godine na mjesto glazbenog voditelja-dirigenta te na njemu ostaje punih deset godina. Dvadeset godina predavao je solo pjevanje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog. U svojoj bogatoj karijeri vodio je klape "Mareta", "Cesarice" i "Gajeta", s kojima je osvojio brojne nagrade i priznanja.


Pogrmilović je ravnao i gudačkim orkestrom Češkog Krumlova, Hrvatskim komornim orkestrom te Zagrebačkom filharmonijom. Bio je osnivač i predsjednik Hrvatske udruge vokalnih pedagoga, a godinama i dopredsjednik Hrvatske udruge zborovođa. Održao je preko 400 seminara za zborsko, folklorno, klapsko i solo pjevanje diljem Europe, a kao solist i sa svojim ansamblima realizirao je preko četrdeset nosača zvuka.


Za svoj rad dva puta je nagrađen Porinom, a jedan je od šestero Hrvata uvrštenih u ediciji "Who is who in choral music?". Godine 2018., nakon 20 godina, vraća se u LADO. Pogrmilović tada nije krio oduševljenje ističući kako je upravo "LADO institucija u kojoj se prvi put afirmirao kao umjetnik, dirigent i vokalni pedagog". Tijekom svog rada u Ladu, donio je brojne umjetničke i kreativne inovacije te je motivirao LADO da krene nastupati kao samostalni vokalni ansambl.


Bojan Pogrmilović od Ansambla LADO oprostio se uskrsnim koncertima održanim 27. travnja u Crkvi svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, 28. travnja u Novskoj i 29. travnja u Slavonskom Brodu te je njima završen Ladov Uskrsni program. Unatoč formalnom umirovljenju, Bojan, motiviran i vječno inspiriran, nastavlja se i dalje baviti glazbom.


(Izvor: hia.com.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!