Glas Hrvatske

10:36 / 01.03.2022.

Autor: Yu Xi

Andrijašević: Volio bih se dugo zadržati u Kini

Franko Andrijašević

Franko Andrijašević

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Hrvatski nogometaš Franko Andrijašević, povremeni hrvatski reprezentativac, nakon Hajduka, Dinama, Rijeke, belgijskog Genta..., trenutačno se skrasio u kineskom Zhejiang Professional FC. Najveći trag ostavio je u Rijeci s kojom je 2017. godine osvojio dvostruki naslov (prvenstvo i kup). 

Međutim, život profesionalnog nogometaša zahtijeva nove izazove i tako se odlučio uputiti u daleku Kinu. U Zhejiang je došao kada je njegov sadašnji klub bio drugoligaš s velikim ambicijama da uđe u prvu kinesku Super ligu u čemu su u konačnici i uspjeli, ponajprije zahvaljujući odličnim igrama, ali i pogocima Franka Andrijaševića.


- Mogu slobodno reći da je Kina bila aktualna unazad dvije godine kada mi je moj menadžer Andy Bara prvi put spomenuo lagano zanimanje upravo iz Greentowna (Zhejiang Professional Football Club), tako da sam imao dosta vremena da sve posložim u glavi i odlučim o tome vidim li se tamo. Nakon što je došla službena ponuda i nakon pozitivnih komentara od ljudi tj. nogometaša Jorge Sammira Cruza Camposa koji je ovdje igrao 2016. godine i Ivana Santinija koji je također igrao u Kini, odlučio sam da želim biti ovdje i mogu reći da sam, nakon pola godine baš zadovoljan sa svime - od odnosa s igračima i upravom, do kluba, grada, a mogu reći i same Kine - priča Franko.


- Priznajem da je u početku bilo malo teško. Sve je za mene bilo novo, ne samo sredina, nego i velika udaljenost od kuće. Osim toga, u startu nisam puno ni igrao. Naime, pravilo je da mogu igrati samo dva stranca, a ja sam bio treći izbor. Međutim, Brazilac Matheus se ozlijedio, ja sam dobio prigodu koju sam iskoristio na najbolji mogući način. Cijele sezone borili smo se za ulazak u Super ligu, izborili smo doigravanje u kojem smo u dvije utakmice bili bolji od Qingdaoa koji je bio posljednjeplasiran u Super ligi. U prvoj utakmici doigravanja pobijedili smo u gostima 0:1, a uz to ja sam postigao odlučujući pogodak, zbog čega sam presretan. U uzvratu je bilo neriješeno bez pogodaka, ali to je bilo dovoljno da se plasiramo u Super ligu - dodaje.

Franko Andrijašević

Franko Andrijašević

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Osim odlučujućeg pogotka u doigravanju, Franko Andrijašević je u prvenstvu još šest puta tresao mrežu protivnika, ali se i svojim odličnim igrama potpuno nametnuo treneru i klupskom vodstvu. Vrhunac je bio kada su mu dodijelili kapetansku traku, za što se kao stranac nije lako izboriti.


- Sigurno da je ova kapetanska traka dala još jedan vjetar u leđa i još jedan veliki plus mom boravku ovdje i baš sam bio pozitivno šokiran i počašćen kad su mi to priopćili - uzbuđeno priča Andrijašević.


Franko ima ugovor sa svojim klubom još dvije godine i jedva čeka da počne novo prvenstvo, jer će igrati protiv najjačih momčadi u Super ligi.


- Vidjet ćemo što će život donijeti, ali i volio bih se dugo zadržati u Kini, ako je moguće u svom klubu Zhejiang, jer me od prvog dana svi cijene i poštuju, a to svakome, pa tako i meni puno znači. Dobra je stvar je što igramo ove godine Super ligu i kad sam dolazio poznavajući sebe vjerovao sam da ćemo uspjeti izboriti prvu ligu što smo na kraju i uspjeli. Sviđa mi se što je moj klub vrlo ambiciozan, jer ne planira se zadovoljiti samo s plasmanom u Super ligu, nego želi napraviti još jedan iskorak i napasti sam vrh lige. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome jer je klub dobro organiziran i imamo mogućnosti i snage da se umiješamo u borbu za sam vrh Super lige - optimističan je Franko Andrijašević.

Franko Andrijašević

Franko Andrijašević

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!