Glas Hrvatske

08:30 / 10.04.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Žman, nova adresa za luksuzan odmor

Foto: snimka zaslona/dugiotok.hr

Foto: snimka zaslona/dugiotok.hr

Foto: - / -

Nakon što je i slavni američki magazin Forbes najavio otvaranje luksuznog hotela u Žmanu, to malo mjesto na Dugom otoku dobilo je snažnu svjetsku promociju zahvaljujući bračnom paru Morović, vrhunskim maslinarima.

Krajem svibnja svoja vrata će otvoriti nesvakidašnje zdanje u malom mjestu Žmanu na Dugom otoku. Jedinstvenog je geometrijskog oblika, okružen tisućama maslina, a prema željama vlasnika, bračnog para Morović, namjera je bila uklopiti ovaj maleni hotel, s tek osam smještajnih jedinica, u njegovo prirodno okruženje. Suptilno ga stopiti s kamenom, s pogledom u bistro more i stoljetni maslinik koji još od 1607. godine daje svoje plodove. 

Foto: snimka zaslona/poslovni.hr

Foto: snimka zaslona/poslovni.hr

Foto: - / -

Pod istim krovom smještena je kušaonica maslinovog ulja, mala uljara i trgovina hrvatskih proizvoda. Projektiran je na izohipsi što mu donosi neočekivani geometrijski oblik, a idejno ga je osmislio akademik Nikola Bašić. 

Vrhunska maslinova ulja s Dugog otoka

Splićani Nives i Goran Morović poznati su hrvatski maslinari čija ulja godinama osvajaju svjetske nagrade, zlatnog i srebrnog sjaja, na svim važnim natjecanjima. Prošle godine njihovo ulje osvojilo je prvo mjesto na najprestižnijoj manifestaciji ulja Monocultivari, za ulje proizvedeno od jedne sorte ekoloških, nenavodnjavanih maslina. 

Podrška i Forbesa

Otvorenje hotela najavio je i magazin Forbes koji ih je proglasio jednom od devet novih adresa za ljeto pred nama.

"Ova organska farma s pet zvjezdica pridružit će se vodećim svjetskim hotelima, s jedinstvenim konceptom koji se temelji na kontinuiranom kontaktu s prirodom", opisao ih je slavni magazin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!