Glas Hrvatske

08:00 / 19.01.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Turizam – ključ razvoja Imotske krajine?

Modro jezero, jedan od turističkih aduta (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Modro jezero, jedan od turističkih aduta (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

2006. godine na području cijele Imotske krajine zabilježeno je nešto više od dvije tisuće noćenja, a prema podacima sustava e-Visitor, prošle godine Imotska krajina bilježi gotovo 10 tisuća dolazaka sa više od 73 tisuće noćenja, navodi Slobodna Dalmacija.

Dalmatinska zagora prošle je godine dobila nagradu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za naj-destinaciju. Imotska krajina, koja ovdje nosi glavnu ulogu, ima samo dva hotela i nekoliko prenoćišta, dok ostatak smještajne ponude nude privatne kuće. One su ili stari adaptirani objekti ili većinom novogradnje koje su nerijetko opremljene bazenom, teretanom, igralištem za djecu, a neke nude čak i markirane staze za rekreaciju. 2018. godine bilo je registrirano 260 smještajnih objekata, od toga najviše kuća za odmor. Godinu dana ranije, bilo ih je 173, a za ovu ih se godinu predviđa 300, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Facebook/TZ Imota

Foto: Facebook/TZ Imota

Foto: - / -

Cikloturizam je "in" 

– Normalno da smo zadovoljni ovim rezultatima, pristupima ljudi koji pružaju usluge. No, iduće godine pokazat će gdje smo, jer svake godine dolaze i novi trendovi i u ovom obliku turizma, koji sada pružamo. Hoće li gostu biti sada samo dovoljan mir, bazen, šetnje ili će neka nova klijentela tražiti i nove sadržaje? Stoga i mi moramo ići ukorak s trendovima u ponudi, pa smo i naglasak stavili na uređenje biciklističkih staza. Cikloturizam je sada "top" u turističkoj ponudi u svijetu, a mi upravo imamo divnih destinacija gdje se i te staze mogu urediti – rekao je za Slobodnu Dalmaciju direktor TZ Imota Lukica Kolovrat.   

Naglasio je da je planirano i uređenje oko 400 kilometara biciklističkih staza koje bi iznajmljivačima omogućile posjedovanje certifikata "prijatelja biciklizma", što će u konačnici i privući mnoge goste.

Predviđena je izgradnja tematskih staza u arheološkom turizmu i niz smeđe signalizacije prema OPG-ovima, vinarima, proizvođačima zdrave hrane, kako bi turisti na licu mjesta mogli osjetiti draž Imotske krajine.  

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / Pixsell

Prednjače turisti iz Njemačke

Prema podacima sustava e-visitor, tijekom prošle godine Imotska krajina zabilježila 9.917 dolazaka s 73.830 noćenja što je povećanje od 22,6 posto u dolascima, odnosno 27 posto u noćenjima u odnosu na 2017. godinu kada je ostvareno oko 8 tisuća dolazaka i gotovo 58 tisuća noćenja.  

Najviše ih je došlo iz Njemačke, zatim Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nizozemske, Danske i Belgije, a ne zaostaju ni domaći posjetitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!