Glas Hrvatske

10:00 / 28.03.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Sve je više malih Cresana

Foto: Regionalni Dnevnik/HRT

Foto: Regionalni Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Cijeli otok u jednom vrtiću. Tako bi se mogao opisati dječji vrtić Girice u gradu Cresu u kojemu su smješteni mališani s cijeloga otoka Cresa. U proširenje dječjeg vrtića grad Cres već godinama kontinuirano ulaže, a kada bude dodatno proširen, moći će primiti baš sve novorođene Cresane.

Ima ih ravno stotinu. Dolaze s cijelog otoka, a za tete su to, u šali, male Girice: Nika, Edita, Meri, Lovro. Sada se vrtić proširuje, jer se mali Cresani rađaju, a doseljavaju se i obitelji s kopna.

- Prije 10 godina smo za vrtić iz proračuna izdvajali 2 milijuna, a sada više od 4 milijuna kuna godišnje. Nadam se da će u budućnosti biti i veći broj dolazaka, i veći lokalni baby boom - govori Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa.

Dolazak logopedice s obitelji, ekipiran stručni kadar, visoka kvaliteta smještaja, sve to prepoznaju creski roditelji.

Foto: Regionalni Dnevnik/HRT

Foto: Regionalni Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

- Moje dijete već sedam godina ide u vrtić. Prostor je fenomenalan, tete su odlične, pedijatrice,... kao neki mali raj na zemlji - kaže Tina Fučić, majka.

Devet milijuna kuna uloženo je u vrtić. Od energetske obnove do proširenja objekta i moderne opreme. Sada se uređuju dvorane i stručni kabineti.

- U našem vrtiću zaposleno je 15 odgajatelja, svaka odgojna skupina ima trećeg odgajatelja. To je od velikog značenja za rad s djecom. Moći ćemo primiti još dvadesetero djece, pa ćemo imati ukupno 124 djece te ćemo zadovoljiti potrebe svih roditelja našega otoka - objašnjava Mirjana Koljevina, ravnateljica DV Girice.

Kad uskoro budu završeni radovi, vrtić će zadovoljavati sve pedagoške standarde za prihvat 124 polaznika. Bude li potrebe, grad će osigurati sredstva za daljnje proširenje Girica kako bi svi mali Cresani bili skupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!