Glas Hrvatske

06:17 / 25.07.2019.

Autor: Klara Špančić

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

default error photo

U Putnikovićima na Pelješcu, na tradicionalnoj će se proslavi na dan svete Ane, koja se održava 26. srpnja, na otvorenju Muzeja nazdravit će se otvorenju nove pelješke atrakcije posvećene vinogradu, vinu i dalmatinskom težaku.

Stanovnici mjesta Putnikovići već stoljećima žive od loze i vina, a nakon Domovinskoga rata ondje se počeo razvijati i turizam. Spoj tradicionalnih i modernijih vrijednosti tako se pokazao vrlo dobrom kombinacijom koja se uklapa u projekt ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Poljoprivredna zadruga Putniković osnovana je 1911. godine i tijekom 108 godina rada svoje poslovanje obogaćivala je novim sadržajima poput ulaganja u nove proizvodne pogone i otvaranja Prvoga hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva čime Zadruga daje dodatni poticaj mnogim mladim obiteljima koje su odlučile nastaviti živjeti na Pelješcu.

(Foto: Poljoprivredna Zadruga Putniković/ screenshot Facebook)

(Foto: Poljoprivredna Zadruga Putniković/ screenshot Facebook)

Foto: - / -

Ideja o muzeju vinogradarstva i vina razvila se iz želje za promocijom i oživljavanjem tradicije pelješkoga kraja. 

- Uvjerenja smo da zadrugarstvo, poticano i priznato kao oblik organiziranja poljoprivredne proizvodnje u većini zemalja EU-a, može i kod nas, osobito u malim ruralnim sredinama, biti važan gospodarski oslonac, ali i dati značajan demografski poticaj. Jedinstven je primjer u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, da jedna zadruga otvara muze- poručili su iz Poljoprivredne zadruge Putnikovići. 

PZ Putniković okuplja više od 140 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikva. Predsjednik Zadruge, Jozo Rabušić, istaknuo je kako je Zadruga ponosna na uspješnu realizaciju projekta muzeja, koji će se nalaziti na dvije etaže ukupne površine 800 metara kvadratnih, u kojemu će biti izloženi eksponati iz duge vinogradarske i vinarske povijesti. 

(Foto: Poljoprivredna Zadruga Putniković/ screenshot Facebook)

(Foto: Poljoprivredna Zadruga Putniković/ screenshot Facebook)

Foto: - / -

- Blagdan Svete Ane izvrsna je prilika da ovaj jedinstveni muzej razgledaju domaći i gosti te da uživaju u našim vinima među kojima je, osim hvaljenih plavaca, i ono od maraštine ili rukataca koje nosi ime po našoj zaštitnici - rekao je Rabušić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!