Glas Hrvatske

13:13 / 17.09.2021.

Autor: Maja Raguž

Proglašen rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Prekogranični rezervat biosfere

Prekogranični rezervat biosfere

Foto: snimka zaslona / mingor.gov.hr

UNESCO je na sastanku u Nigeriji proglasio rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav u pet država, među kojima je i Hrvatska. Takozvana "Europska Amazona" time postaje najveće zaštićeno riječno područje u Europi.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoliša pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere. No, inicijativu za zaštitu riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su prije više od 20 godina okolišni aktivisti i organizacije civilnog društva.


"Europska Amazona" obiluje rijetkim staništima poput velikih poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova, strmih obala i rukavaca. Tu je dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica, poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre, te riba kao što je kečiga.


Riječ je o najvećem riječnom zaštićenom području u Europi, koje pokriva gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnih tokova, gdje živi oko 900.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!