Glas Hrvatske

08:19 / 11.01.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Petrinja će ponovno sjati

Središte Petrinje 2015. godine (Foto: Marko Fröhlich/Glas Hrvatske)

Središte Petrinje 2015. godine (Foto: Marko Fröhlich/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Prije šest godina Glas Hrvatske organizirao je humanitarnu akciju u kojoj su pojedinci i tvrtke kupovali umjetničke fotografije velikoga formata našeg fotografa Marka Fröhlicha. Sav prikupljeni novac darovan je za poboljšanje životnih uvjeta Hrvata doseljenih s Kosova u Petrinju 1999. godine.

Humanitarnu izložbu "Marko Fröhlich - Slike Glasa Hrvatske" organizirali smo od 3. do 13. veljače 2015. godine u Fotoklubu Zagreb i 19 veljače do 6. ožujka 2016. u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić. Prikupljeni novac od kupnje fotografija darovali smo OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori kod Petrinje, čiju školu pohađaju učenici Hrvata doseljenih s Kosova. Oni su tada bili smješteni u barakama u naselju Mala Gorica, čekajući useljenje u novoizgrađene kuće koje je država za njih gradila u petrinjskome naselju Dumačama.

42 kuće za njih su konačno dovršene su konačno 2014. godine, no oni su na useljenje u njih, većinom zbog administrativno-tehničkih razloga, čekali još gotovo 4 godine. 

Rat na Kosovu 1999. godine bio je uzrokom preseljenja Hrvata iz kosovskih mjesta Letnice, Vrnavokola i Šašara u Voćin, Đulovac i druga mjesta u Hrvatskoj. 90-ih godina u župi Letnica živjelo je više od 6.000 Hrvata vjernika, a danas je u njoj ostalo njih tek nekoliko. Hrvati su preseljeni u Hrvatsku i odlukom Vlade smješteni u prognaničko naselje u Dumačama kod Petrinje. Tada ih je tamo došlo tristotinjak, njihov je smještan proglašen privremenim i alternativnim i svi su dobili status izbjeglica te hrvatsko državljanstvo.

Po dolasku u Hrvatsku, tadašnja Vlada i predsjednik Tuđman obećali su im izgradnju kuća za smještaj njihovih obitelji i činilo se da će vrlo brzo ostvariti san o sretnom životu u matičnoj zemlji. No, oni među njima koji nisu imali sreće da budu organizirano smješteni u neko od mjesta u kojima su za njih podignuta nova naselja, poput primjerice janjevačkih Hrvata u Kistanjama ili pak da usele u otkupljene kuće poput Đulovca, godinama su čekali na rješenje stambenog zbrinjavanja životereću i malogoričkim barakama. 

Zagrebački fotograf Marko Fröhlich zabilježio je ljepote Petrinje 2015. godine. Sad ih se zajedno podsjećamo, uvjereni da će naša banovinska ljepotica uskoro ponovno zasjati još jačim sjajem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!