Glas Hrvatske

09:52 / 17.01.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Najmanja među najboljima

Domaljevac

Domaljevac

Foto: Anto Pranjkić / Glas Hrvatske

Jedna od najmlađih i najmanjih općina u Federaciji Bosne i Hercegovine zove se Domaljevac-Šamac. Nalazi se u Županiji Posavskoj, a naseljena je ponajviše Hrvatima. Nizak natalitet i njima je velik problem. Za razliku od nekadašnjih tisuću, danas je u školi samo 138 učenika, ali ipak postižu vrhunske rezultate u sportu, posebice u odbojci, i to na federalnoj i državnoj razini. 

U godišnjem proračunu općine Domaljevac-Šamac od samo 13 milijuna kuna najveći prihodi dolaze od istoimenog graničnog prijelaza. Prema riječima načelnika Stjepana Piljića općina nažalost nema sredstava da bi se mogla sama razvijati.


- Ono čim raspolažemo može zadovoljiti osnovne potrebe. Plaće zaposlenika, program socijalne odgovornosti i ono što je nužno za život na području ove općine - ističe načelnik Piljić i napominje da, ako žele pokrenuti ambicioznije razvojne projekte, moraju tražiti pomoć sa strane.


- U tom smislu moramo naglasiti da smo posljednjih godina imali veliku pomoć od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu sa Zvonkom Milasom i uspjeli kroz njihove projekte i programe potpore povući sredstva za razvojne projekte od kojih izdvajamo projekt izgradnje vodovoda, a uz potporu Republike Hrvatske, Federacije BiH i Vlade Županije Posavske sami smo uspjeli napraviti vodotoranj i prve dvije faze vodovodne mreže - zadovoljno ističe načelnik jedne od najmanjih općina u BiH.


U Domaljevcu su svjesni da ne mogu pobjeći od najvećeg problema ne samo BiH - bijele kuge. Prije rata u ovdašnjoj je osnovnoj školi bilo više od tisuću učenika. Danas ih je samo 138. No, stanovnici općine Domaljevac-Šamac rade i na tom pitanju. Poduzetnik Ivan Lucić se nada da Domlječani, kako se međusobno zovu, mogu i kako još imaju snage.


- Kad bih krenuo ispred svoje kuće, imam četvoro djece. Jedno je u Osijeku, jedno u Mostaru a dvoje ovdje. Većinom ipak idemo prema Zapadu. Ima nas više u Frankfurtu nego u Domaljevcu - kaže Lucić i ističe kako su upravo zbog toga a na prijedlog novinara Peje Gašparevića prije nekoliko godina uspješno pokrenuli Svjetski kongres dijaspore općine Domaljevac-Šamac kako bi učvrstili veze sa svojim iseljenim mještanima diljem svijeta.


Međutim, pravi je fenomen što je jedna mala općina poput Domaljevca posljednjih pet godina najbolja odbojkaška momčad u Federaciji BiH, unatoč skromnom proračunu. Načelnik Piljić ističe da Domaljevac ima dugu tradiciju bavljenja sportom: - Nogometom i odbojkom, koja se evo u posljednje vrijeme jako ističe u izvrsnosti. HOK Domaljevac je već duži niz godina premijerligaš.


Trener HOK Domaljevac i živa legenda kluba Zlatko Ivić pojašnjava kako njegovi on i mještani vuku tradiciju od svojih očeva, kad su igrali na otvorenom i sami sebi pravili lopte ističući da je kod njih odbojka sport broj jedan. 


Njegovi puleni riječi provode u djelo i pokazuju to iz godine u godinu. Pobijedili su u finalu KUP-a Federacije B i ove godine. Prema riječima predsjednika kluba Vladimira Blažanovića krenuli su kao mali, ali s dosta entuzijazma.


- Doveli smo nove igrače sa strane, ali smo bacili naglasak i na odgoj mlađih kategorija. Zna se da je Posavina rasadnik, inkubator odbojkaša koji igraju po cijeloj Hrvatskoj i diljem Europe - ponosno ističe prvi čovjek kluba, a raspletom situacije vrlo je zadovoljan i prvi čovjek općine: -Za jednu ovako malu općinu to je veliki uspjeh i plod kontinuiranog rada s mladim igračima. Ono što možda neki ne znaju odavde su ponikli vrhunski odbojkaši.


U toj sredini stasao je i aktualni izbornik odbojkaške reprezentacije Hrvatske Tomislav Ćošković i mnogobrojni nekadašnji, ali i sadašnji reprezentativci. Međutim, u Domaljevcu ne zaostaju ni nogometaši. Stvorena je dobra i kvalitetna sportska infrastruktura, a klub je i organizacijski dobro posložen. Nakon velike poplave 2014., koja je uništila i nogometno igralište, izgrađen je novi moderni stadion.


- Nakon toga skupili su se mladi ljudi s novim entuzijazmom i energijom i klub sada funkcionira jako dobro. Zahvaljujući i uz pomoć Vlade, naših navijača, i onih ovdje ovdje, ali i brojnih u dijaspori - kaže igrač i trener Matijas Pejić i ističe golemu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!