Glas Hrvatske

07:15 / 10.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Na Jurjevo objavljeno novo izdanje "Kolišća"

Naslovnica "Kolišča" (Foto: snimka zaslona/ogulin.eu)

Naslovnica "Kolišča" (Foto: snimka zaslona/ogulin.eu)

Foto: - / -

Iz tiska je izašao 22. broj godišnjaka "Kolišće" koji prati zbivanja na prostoru župe sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom.

"Kolišće" je informativna publikacija namijenjena svima koji ličko Zagorje nose u srcu i duši i zovu ga svojim zavičajem. Objavljuje ga Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Juraj" u suradnji s crkvom Sv. Jurja iz Ogulina, Osnovnom školom "Bernard M. Luketić", svim područnim mjesnim odborima, sportskim i lovačkim društvima te pojedincima koji obznanjuju prošlost, sadašnjost i upućuju na budućnost.

Godišnjak, među ostalim, sadrži izvješća godišnjeg rada svih spomenutih koji žele očuvati život tog kraja kojeg nadvisuje drevni grad Modruš, Velika Kapela, čuveni Klek i Veljun, a uljepšava izvor Zagorske Mrežnice i jezero Sabljaci.

Tu su podaci o broju rođene djece, krštenih, prvopričesnika, vjenčanih, umrlih, o učenicima i razredima područne škole, o parkovima i zelenilu, o održavanju puteva, lovišta, društvenih domova, održavanju lovišta i divljači te o raznim humanitarnim, kulturnim i društvenim pothvatima.

Zato je urednici Aniti Puškarić i uređivačkom vijeću upućena poruka iz Amerike:

"Poštovano uredništvo i čitatelji "Kolišća", svake godine željno očekujemo ovu godišnju publikaciju i s velikim veseljem čitamo vijesti iz našeg zavičaja. Dalekog ali nezaboravljenog! Godišnji časopis vjerno opisuje sva događanja u Župi sv. Jurja i naseljima koja pripadaju ovom kraju. Kolišće je doista informator svih tih aktivnosti i vijesti te ih vjerno prenosi čitateljima. Pozdrav iz Amerike!"

Sličnih pohvala bilo je iz Australije te još nekih zemalja, u koje su se odselili lički Zagorčani (tako se oslovljavaju žitelji ovog kraja).

Novi broj predstavljen je u četvrtak, 22. travnja, uoči župne svetkovine Jurjevo kada se ispred crkve igra kolo. Taj prostor ispred crkve, koji tradicionalno služi za okupljanje vjernika prije i poslije mise, potom za pjesme i kola, davno je prozvan "kolišćem" po čemu je ova publikacija i dobila ime.

(Izvorni tekst: Franjo Bertović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!