Glas Hrvatske

11:15 / 17.04.2021.

Autor: Klara Špančić

Mistično podzemlje Pule - turistička budućnost grada

Tuneli ispod Pule. (Foto: HRT/ snimka zaslona)

Tuneli ispod Pule. (Foto: HRT/ snimka zaslona)

Foto: - / HRT

Kao bivši vojni grad, Pula je premrežena brojnim tunelima i skloništima. No, zahvaljujući jedinstvenom građevinskom pothvatu, ta će podzemna mreža dobiti novi život. Naime, dvije razine pulskih tunela liftom će se povezati s pulskim Kaštelom - a ako sve bude teklo prema planu, turisti će ih razgledati već ove sezone.

Vodimo vas u mistično pulsko podzemlje.

- Nalazimo se unutar mreže tunela ispod pulskog Kaštela, vjerovanje je da je to sagradila Austrougarska, međutim, činjenica je da je to sagrađeno u vrijeme Drugog svjetskog rata - objašnjava David Orlović.

Takvih je tunela u Puli dvjestotinjak. Uglavnom su služili za zaštitu civila.

- I to je sve bilo spremno za taj nesretan trenutak kada je doista bombardiranje počelo, 9. siječnja 1944. godine - dodaje Orlović.

(Foto: HRT/ snimka zaslona)

(Foto: HRT/ snimka zaslona)

Foto: - / HRT

Vojna prošlost - turistička budućnost. Jer tunel će liftom biti spojen s pulskim Kaštelom. Okno je dovršeno i visoko je 25 metara, a prolazi kroz još jednu razinu tunela u kojima se nekada nalazilo skladište municije i zatvor. Jedinstven je to građevinski projekt.

- Iskreno, mislim je to prvi ovakve vrste, pogotovo na takvoj lokaciji, na kulturnom dobru - kaže pomoćnik voditelja projekta Marco Franjul.

Zato je bušenje odrađeno prema uputama konzervatora - bez eksploziva.

Pothvat je financiran europskim novcem.

- Putem europskih natječaja, ITU sustava i mehanizama ostvarili smo pravo na 9 milijuna kuna, ostalo je osigurao Grad Pula - istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci.

A sve bi trebalo biti gotovo u lipnju, kada će ovi tuneli dobiti svoje turističko ruho. Svima će tako pričati priču o burnoj vojnoj povijesti ovoga grada.

(Izvor: hrt.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!