Glas Hrvatske

09:15 / 27.03.2022.

Autor:

Istraživanje: Stopama bakarskog vodonoše

Bakarski vodonoša

Bakarski vodonoša

Foto: TZ Bakar / -

Projekt posvećen slijepom bakarskom vodonoši bit će uvrštena u katalog dobrih praksi europske inicijative Cultural Heritage in Action. Inicijativa je prepoznala vrijednost u reakciji TZ Grada Bakra na nepredvidivost pandemije kreiranjem novog edukativnog, inkluzivnog projekta. Priča o bakarskom vodonoši okupila je zajednicu unatoč restrikcijama koje su obilježile i proteklu godinu.

Slikovnica o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu pod nazivom "Kamenčići od suza" predstavljena je u obliku tiskanog izdanja i zvučnog zapisa krajem 2021. godine. Ona može poslužiti kao sredstvo za samostalno istraživanje Bakra stopama bakarskog vodonoše. Ivan Čop je, nakon više od stotinu godina, kroz dječja srca ujedinio zajednicu: od brojnih sponzora i javnih ustanova koji su rado podržali projekt, lokalnih kreativnih snaga, stručnih voditelja, do autora teksta i ilustracija, a to su učenici 4. razreda OŠ Bakar sa mentoricom Almom Hess, 4. razreda PŠ Krasica sa mentoricom Bosiljkom Vrban Arh i 7.a razreda OŠ Hreljin s mentoricom Anom Emili Odović u generaciji 20/21.


Ovo nije prvi put da je primjer turističkog razvoja Bakra ušao u fokus europskim organizacijama. Jedna od vodećih svjetskih organizacija za interpretaciju baštine Interpret Europe uvrstila je Bakar u brošuru svoje inicijative Recreating Tourism Through Heritage "Interpretation" (Obnavljanje turizma kroz interpretaciju baštine).

Tura o vodonoši

Tura o vodonoši

Foto: TZ Bakar / ustupljena fotografija

TZ Grada Bakra prva je organizacija destinacijskog menadžmenta u Hrvatskoj i među prvima u Europi koja je organizirala tečaj za vodiče interpretatore organizacije Interpret Europe 2018. godine. Prepoznavši potencijal interpretacije baštine i njenu dodanu vrijednost za destinaciju, do danas je u Bakru realizirano gotovo 20 interpretacijskih projekata.


Organizacija Interpret Europe istaknula je ovakvo djelovanje kao primjer destinacijama diljem Europe.


Uz Bakar, u brošuri Interpret Europe još su tri hrvatske destinacije, a to su Ližnjan, Vrsar i Središnja Podravina. Ova europska organizacija je upravo u Hrvatskoj pronašla najbolje primjere prakse oplemenjivanja turizma kroz interpretaciju baštine, nudeći uzor i drugima za kvalitetan i održiv oporavak destinacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!