Glas Hrvatske

11:54 / 09.03.2022.

Autor: David Rey

Živjela Hrvatska - Slava Ukrajini!

Hrvati na demonstracijama solidarnosti u Buenos Airesu

Hrvati na demonstracijama solidarnosti u Buenos Airesu

Foto: Cristian Šprljan / osobna arhiva

Hrvatska zajednica u Argentini objavila je deklaraciju solidarnosti s ukrajinskim narodom. Poziva sve Hrvate i njihove institucije u Argentini da se pridruže ovoj deklaraciji i podijele je na svojim društvenim mrežama.

- Tragični događaji koje proživljava Ukrajina, suočena s ruskom agresijom i početkom novog rata u Europi, oživjeli su sjećanja na ono što je Hrvatska proživjela prije 30 godina i njezinu borbu za neovisnost. U dijaspori i toliko kilometara daleko, mi Hrvati živjeli smo s Ukrajincima i dijelili put doseljenika. Zato, kao predstavnici Hrvata Argentine, donosimo ovu deklaraciju - izjavio je Cristian Šprljan, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Deklaracija solidarnosti s ukrajinskim narodom


Hrvatska zajednica u Argentini, koju predstavljaju članovi Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, želi prenijeti solidarnost i potporu narodu Republike Ukrajine, koji je suočen s napadima ruske države.


Hrvati i Ukrajinci desetljećima se međusobno podržavaju, kako u zemljama podrijetla, tako i u dijaspori diljem svijeta. Oba naroda su pretrpjela agresiju i porobljavanje svojih teritorija i zajedno podržavamo jedni druge u našim nacionalnim interesima. Obje nacije znamo cijenu borbe za našu slobodu i teror koji rat podrazumijeva.


U Argentini smo zajedno proživjeli trenutke radosti i tuge. Također sudjelujemo na festivalima sa svojim plesom, glazbom, hranom i pićem; dijeleći radost predstavljanja zemlje naših roditelja, djedova i baka.

Danas tragični događaji koje proživljavamo, podsjećaju nas Hrvate da oživimo sjećanje na događaje od prije 30 godina, kada smo se morali suočiti s istom agresijom u vlastitoj zemlji.


Kao što Republika Hrvatska prima ukrajinske izbjeglice, mi, toliko tisuća kilometara daleko, dižemo molitvu za završetak ovog rata i bratski zagrljaj svim Ukrajincima u Argentini.


Živjela Hrvatska - Slava Ukrajini


Dr. Jelena Nadinić i Cristian Šprljan, predstavnici Hrvata iz Argentine u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!