Glas Hrvatske

12:32 / 07.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Žigmanov očekuje povratak predstavnika Hrvata u Skupštinu Srbije

Tomislav Žigmanov.

Tomislav Žigmanov.

Foto: Marko Mrkonjić / PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na manjinskoj listi Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani Tomislav Žigmanov izjavio kako se očekuje da će se poslije travanjskih izbora ponovno čuti glas predstavnika hrvatske zajednice u Skupštini Srbije.

- Vjerujem da možemo biti iznenađenje ovih izbora i osvojiti pet zastupničkih mandata, a osobno bit ću zadovoljan i ukoliko budemo imali tri zastupnika u novom sazivu skupštine - rekao je Žigmanov za list Politika.


Dodao je kako će pokušati delegirati teme važne za te prostore i probleme s kojima se suočavaju ne samo Hrvati:   pitanje decentralizacije, ravnomjernog i održivog ekonomskog razvoja, novih politika u poljoprivredi...


Žigmanov je naveo da Hrvati u Srbiji, kao lojalni građani, izlaskom na izbore pokazuju zainteresiranost za društveni i politički život, a sudjelovanjem u izbornom procesu iskazat će želje i dati doprinos razvoju demokracije.


DSHV izlazi na izbore u koaliciji s predstavnicima nekoliko manjinskih zajednica iz Vojvodine i bit će pod rednim brojem 12 na izbornom listiću na izborima za zastupnike u Skupštini Srbije 3. travnja.


Oni su 1. ožujka Republičkom izbornom povjerenstvu u Beogradu predali više od pet tisuća potpisa potpore njihovoj izbornoj listi na kojoj je 26 kandidata za zastupnike.


Žigmanov je tom prigodom naveo da će njihova koalicija na izborima nastupiti sa statusom stranke nacionalne manjine, odnosno da joj je za osvajanje zastupničkog mandata potrebno prijeći takozvani prirodni prag.


Po njegovim procjenama to bi značilo da za osvajanje jednoga zastupničkog mjesta u Skupštini Srbije manjinskoj koaliciji treba nešto više od deset tisuća glasova na izborima.


Uz Žigmanova nositelj liste je predstavnik rusinske zajednice iz Kikinde, odvjetnik Aleksandar Olenik, koji je prigodom predaje liste istaknuo da se koalicija zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava, kao i građanskih vrijednosti.


Izvanredni parlamentarni i predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 3. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!