Glas Hrvatske

11:00 / 08.01.2022.

Autor:

75. Hrvatski bal gradišćankih Hrvata virtualno

Plakat Hrvatskoga bala

Plakat Hrvatskoga bala

Foto: ustupljena fotografija / -

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Beču, unatoč tome što je 75. jubilarni, i ove će se godine, zbog neizvjesne situacije zbog pandemije koronavirusa i naglog širenja njegovog omikron soja, ipak morati, kao i prošle godine, održati online na YouTube kanalu 29. siječnja s početkom u 20 sati, pod oznakom HRVATSKI BAL / WIENER KROATENBALL.


- Balski program će se u konceptu razlikovati od prošloga, ali sadržajno će se nadovezivati. Bit će puno i plesne glazbe, jer organizatori su i ove godine u program uključili glazbene priloge poznatih i omiljenih muzičkih sastava i pjevača. Ali, biti će i tematizirana povijest samoga bala, koji se ove godine, jer je jubilarni, održava pod geslom "Draguljasti bal". Stoga je, kako je bilo najavljeno i na predstavljanju Hrvatskoga bala u Beču, velika želja balskoga tima bila, ne prekinuti ovu tradiciju koju gradišćanski Hrvati njeguju već tri četvrtine stoljeća, rekao je Petar Tyran glavni koordinator ove balske svečanosti Petar Tyran.


Otvaranje bala oblikovat će Folklorni ansambl Kolo Slavuj iz Beča, koji je lani također slavio 50. obljetnicu, čija je povijest usko podvezana i s Hrvatskim balom. 


- Kolo Slavuj će u okviru bala predstaviti i svoju novu produkciju, koja odvodi folklor i tradicijsku glazbu u sasvim nove i do sada i kod nas nepoznate sfere”, ustvrdio je Tyran. 


Kako će se Hrvatski bal održati virtualno, organizatori bala i Hrvatski centar pripremili su i ove godine “za doma” balske pakete, koji su postali stalna ponuda, kako bi se i preko YouTuba moglo uživati u balskoj atmosferi. 


- Balski paket 2022. sadržavat će kao i kod Hrvatskog bala uživo, Szigeti pjenušac. U paketu će biti i ovogodišnje balsko vino, zeleni veltlinac Zdolinsko iz vinarije Remuševi dvori, obitelji Jagšić u Uzlopu i prigodna vinska čaša. Budući da je već tradicija da se nakon svakog bala u Hrvatskom centru u ranim jutarnjim satima jede gulaš, ove je godine u balski paket upakiran i fino izbalansiran začin za gulaš iz Safranoleuma Hanesa Pinterića. Uz to, ima još i nekoliko zanimljivih proizvoda i poklona. Među njima su poklon za dame, a to je narukvica Lovely Jubbly koju je dizajnirala Maja Janjiš, jedna Zotter čokolada “Balska edicija”, te bon s dvije rezervacije mjesta za Hrvatski bal sljedeće godine, kao i srećka za tombolu, čije će se nagrade izvlačiti 29. siječnja 2022. u sklopu virtualnog Hrvatskog bala, otkrio je glavni koordinator ove balske priredbe. Cijena balskog paketa, koji se može naručiti e-poštom (kontakt@hrvatskibal.at ili ured@hrvatskicentar.at), telefonski (01 504 63 54), ili putem internetske stranice (www.hrvatskibal.at), iznosi 75 eura. 


- Proslavite 75. jubilarni Hrvatski bal, naš krunski dragulja, zajedno s nama!, Tyranov je poziv upućen svim Hrvatima i njihovim prijateljima, ma gdje oni bili. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!