Glas Hrvatske

13:45 / 10.11.2021.

Autor: Klara Špančić

Zanimljiva skulptura ukrašena hrvatskim simbolima u Berlinu

Skulptura Buddy Bear ispred Veleposlanstva

Skulptura Buddy Bear ispred Veleposlanstva

Foto: Veleposlanstvo RH u Berlinu / -

Neobična skulptura Berlinskog medvjeda u hrvatskom ruhu, djelo Željka Lipošćaka, nedavno je postavljena ispred zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu.

Skulptura je naziva na Buddy Bear i nastala je kao dio projekta koji promiče simbol Berlina još od 2001. godine. Tako su se stanovnici i turisti Berlina sa poznatim berlinskim medvjedom mogli u susresti i na različitim lokacijama diljem grada. Medvjed koji predstavlja Hrvatsku visok je dva metra, i oličen u bojama svjetski poznate hrvatske šahovnice.


Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, poručuju: ''Ne zaboravite se fotografirati uz našeg Buddy Beara pri sljedećem posjetu Veleposlanstvu!''
Objava na Facebook profilu Veleposlanstva RH u Belinu.

Objava na Facebook profilu Veleposlanstva RH u Belinu.

Foto: Veleposlanstvo Rh u Berlinu / Facebook

Glavni grad SR Njemačke Berlin već nekoliko stotina godina na svom grbu nosi medvjeda. Njegova simbolika označava snagu, moć, veličinu, neovisnost i hrabrost. Razorno oružje Berlinskog medvjeda su prvenstveno medvjeđi jezik, kandže i zubi, obojeni crvenom bojom.


Na grbu Grada Berlina nalazi se crni medvjed prikazan u srebrnom polju s crvenim izbočenim jezikom, poluotvorenim ustima i agresivno usmjerenim kandžama. Štit je ukrašen gradskom krunom s pet kula. Trenutni grb Berlina odobren je još u lipnju 1935. godine.


Smatra se da je medvjed u grbu Berlina govorna figura: izgovara prvi slog imena grada i svoje ime – “Bär”. Prva slika medvjeda pojavila se na grbu grada Berlina već 1275. godine. Od tada do danas, ova je životinja sastavni dio glavnog grada Njemačke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!