Glas Hrvatske

11:30 / 24.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Zakladu Agostino piccoli vodi Francesca Sammartino

Francesca Sammartino

Francesca Sammartino

Foto: Petar Tyran / ustupljena fotografija

Francesca Sammartino nova je predsjednica Zaklade Agostina Piccoli u Mundimitru. Na tom mjestu nasljeđuje svoga oca Antonija Sammartina, koji je iznenada preminuo u studenome prošle godine.

Slavistica Francesca Sammartino lektorica je na Zagrebačkom sveučilištu. U slobodno vrijeme aktivna je kao glazbenica grupe KroaTarantata. Francesca je kći Agostine Piccoli, po kojoj je zaklada dobila ime ime. 


Agostina Piccoli bila je kroatistica i aktivistica moliških Hrvata. Po povratku sa studija pokrenula je u svojoj domovini nastavu hrvatskoga jezika u tri moliškohrvatska sela. Počela je istraživati njihov mjesni govor i uspostavila veze s važnim institucijama i znanstvenicima u Hrvatskoj. U isto vrijeme radila je na poboljšanju političkoga statusa Moliških Hrvata u Italiji. Postala je glavna aktivistica za očuvanje jezika, tradicije i kulture ove manjinske zajednice.


Za normiranje govora na-našo je Agostina Piccoli je dobila i potporu Europske komisije. Prometna nesreća u kojoj je smrtno stradala 1998. zaustavile su sve projekte na kojima je radila. Najvažniji je bio rječnik govora Mundimitra. Godinu dana poslije njen suprug Antonio Sammartino utemeljio je Zakladu i objavio rječnik .


Kako pišu Hrvatske novine, Zaklada Agostina Piccoli opet namjerava održati književno natjecanje. Rade i na drugom dijelu moliškohrvatskog rječnika. Namjeravaju tiskati dvojezični rječnik iz 2000., koji je odavno rasprodan. Kod kapele Sv. Luce izvan Mundimitra žele napraviti botanički vrt s trojezičnim nazivima biljaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!