Glas Hrvatske

09:57 / 01.06.2023.

Autor: Slavica Štefić

Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj svečano proslavio Dan državnosti Republike Hrvatske

Svečano proslavljen Dan državnosti RH U Karaševu

Svečano proslavljen Dan državnosti RH U Karaševu

Foto: Hrvatska grančica / .

Uz prigodni program i koncertom “Klape Levanda” na otvorenoj sceni Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj svečano je u Karaševu obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz stoljeća.

Predsjednik Zajedništva Hrvata Slobodan Gera i Darinka Balen, viša savjetnica prvog stupnja za odgoj i obrazovanje zagrebačke županije u svojim govorima istaknuli su važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine i snažnog povezivanja Hrvata diljem svijeta.


U Karaševu, na proslavi Dana državnosti Republike Hrvatske, bili su nazočni i učenici iz zagrebačke županije kao gosti Zajedništva Hrvata. Bila je to prigoda i za razmjenjivanje iskustva s učenicima Dvojezične gimnazije i sudjelovanje u organiziranim tematskim radionicama koje su imale cilj produbiti njihovo razumijevanje i poštovanje hrvatske kulture i jezika.Galerija
U Karaševu boravili učenici Zagrebačke županije, Foto: Hrvatska grančica/.
Učenici su sudjelovali na radionicama, Foto: Hrvatska grančica/.Učenici su sudjelovali na radionicama, Foto: Hrvatska grančica/.Zajednička fotografija pred crkvom u Karaševu nakon mise, Foto: Hrvatska grančica/.

Uz radionice, učenici iz Hrvatske su također sudjelovali u različitim zajedničkim aktivnostima s domaćinima te u druženjima gradili početak novih prijateljstava. Ova interakcija između učenika iz Hrvatske i domaćih studenata pridonijela je razmjene ideja, promicanju međukulturalnog razumijevanja i jačanju veza između Hrvatske i Rumunjske.

Svi su zajedno pjevali uz klapu Levanda na večernjem koncertu

Svi su zajedno pjevali uz klapu Levanda na večernjem koncertu

Foto: Hrvatska grančica / .

Dvosatni koncert klape Levanda i svečano obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Karaševu predstavljaju snažan podsjetnik na važnost očuvanja nacionalnog identiteta i zajedništva, te simboliziraju snažne veze između Hrvatske i Hrvata u Rumunjskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!