Glas Hrvatske

20:51 / 03.10.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Zajednička komemoracija žrtvama logora u Morinju

Vijenci i svijeće na ulazu u logor

Vijenci i svijeće na ulazu u logor

Foto: snimka zaslona / twitter

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović danas su u Morinju položili vijence i na simboličan način podsjetili da je prije trideset godina uspostavljen logor kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

- Nakon trideset godina tek danas komemoriramo taj tužni dan kada je otvoren taj takozvani Centar za prihvat zarobljenika, koji je postao mučilište nevinih ljudi i civila. Prisustvo ministra vanjskih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića potvrđuje tu želju da zajednički komemoriramo taj događaj, da položimo vijence, da zapalimo svijeće. Vi znate da su neki bili i osuđeni, uglavnom stražari, međutim do danas mi ne znamo tko su bili ti nalogodavci, tako da tu ima još mjesta za procesuiranje i drugih koji bi trebali kazneno odgovarati - rekao je Gordan Grlić Radman.


On je dodao da je u međuvremenu bazen u Kotoru nazvan po Zoranu Džimiju Gopčeviću koji je bio u to vrijeme zapovjednik straže.


- Prosvjedovali smo protiv toga. Činjenica da je ovdje danas i ministar Radulović potvrđuje i dokazuje da je to ishitrena odluka kotorskih vlasti na koju vjerojatno nije mogla utjecati izvršna vlast – pojasnio je Grlić Radman.

Ministar Gordan Grlić-Radman

Ministar Gordan Grlić-Radman

Foto: snimka zaslona / twitter

- Ovo danas je upravo priznanje da se ovdje dogodio zločin. Zajednički danas odajemo počast svim žrtvama, ovo je veliki dan, prvi puta da su ovdje došli predstavnici hrvatske države i Crne Gore – naglasio je za Hinu ministar Grlić Radman.


Poručio da to isto želi učiniti i u Srbiji gdje su mnogi Hrvati zatočeni, mučeni, mnogi ubijeni.


- Razgovarao sam s ministrom Radulovićem o postavljanju spomen ploče ovdje u Morinju. Organizator ove komemoracije je HNV CG koji su lojalni građani Crne Gore koji njeguju hrvatsku tradiciju, kulturu, jezični identitet. Vlada RH radi na očuvanju i skrbi svih čimbenika koji ih povezuju – zaključio je ministar Grlić Radman.


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović kazao je da samim prisustvom u Morinju Vlada dokazuje da postoji duh nove Crne Gore.


- Onaj koji u ratu nije sudjelovao, ali poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima, ali i sve one druge bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju. To je duh nove Crne Gore koja želi pomirenje naših očeva radi budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji ne sanja povijest već svoju europsku budućnost. Duh Crne Gore koji živi u miru sa svima. Patriotizam se danas pokazuje poštovanjem onih koji misle kao vi, ali i još više poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja, Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo – poručio je ministar Radulović.

Izaslanstva odaju počast žrtvama logora

Izaslanstva odaju počast žrtvama logora

Foto: snimka zaslona / twitter

- Danas je veliko ohrabrenje obilježiti ovu obljetnicu u nazočnosti dva ministra vanjskih poslova, u nazočnosti svih prisutnih koji šalju poruku da je zaista primjer junaštva znati sačuvati drugoga od sebe. Tko je vidio današnji dan vidio je sve - izjavio je predsjednik HNV CG Zvonimir Deković i pozvao da minutnom šutnje odaju počast preminulim dubrovačkim logorašima u ovom logoru kao i svima koji su preminuli u proteklih trideset godina.


- Točno prije trideset godina na današnji dan sam ovdje doveden i tu sam proveo sedamdeset teških dana, najtežih u mom životu, u gladi, žeđi, maltretiranju, ponižavanju… Želim ukazati na istinu kako se ovo nikada više ne bi ponovilo – poručio je bivši logoraš Zlatko Bagoje iz Udruge logoraša iz Morinja (podružnica HDLSCKL Dubrovačko-neretvanske županije).


Od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine u Morinju je organiziran Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske. U tom logoru su boravile 292 osobe iz dubrovačke regije od kojih su 169 bile žrtve nečovječnog postupanja.


Tek je 2013. donesena prva pravomoćna presuda kojom su četvorica optuženih za zlostavljanja osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Osuđeni su da su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, povređujući njihov tjelesni integritet i osobno dostojanstvo.


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!