Glas Hrvatske

13:50 / 20.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Vuksanović: Manjinska treba ispraviti greške aktualne Vlade

Gostovanje Adrijana Vuksanovića na Gradskoj TV

Gostovanje Adrijana Vuksanovića na Gradskoj TV

Foto: Gradska TV / snimka zaslona

Hrvatska građanska inicijativa podržava prijedlog za formiranje manjinske Vlade i, kao autentičnom predstavniku hrvatskog naroda, mjesto joj je za potpisničkim stolom, ocijenio je predsjednik te stranke Adrijan Vuksanović u emisiji “Pressing” crnogorske Gradske televizije.

- Svima je jasno da je postojeće stanje odavno neodrživo. Određeni politički subjekti su bili zadovoljni činjenicom da su u Vladi, ali to za funkcioniranje države nije dovoljno. Ovo je rezultat dugotrajne akumulacije svega lošeg i neriješenih pitanja koja je Vlada trebala riješiti. Jučerašnji događaj vodi razrješenju situacije. Naše sudjelovanje, ili nesudjelovanje ne sužava našu percepciju značenja procesa koji je pred nama, pa vjerujem da na sličan način razmišljaju i oni koji će biti izravni sudionici - ocijenio je Vuksanović.


Ističe da HGI svjesna svog značenja i da predstavlja jaku vezu Crne Gore s Hrvatskom i EU i jasno je, dodaje, tko je autentični hrvatski predstavnik na političkoj sceni.


- Imali smo susrete sa najvišim dužnosnicima Hrvatske, samim državnim vrhom - predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Raduju me brojni glasovi koji kažu da Hrvati, kao autohtoni narod, ima pravo da preko svojih predstavnika budu dio koncepcije - ističe Vuksanović.


Smatra da će manjinska vlada imati vrlo težak zadataka sanirati brojne probleme koje je aktualna Vlada propustila napraviti.


- Manjinska vlada mora pokazati jasan otklon od prethodne i mora imati brze i vidljive rezultate. Ova Vlada se bavi samom sobom, ne treba nam takva, kojoj je cilj da traje. Potrebna nam je vlada koja će imati snage, pameti i hrabrosti riješiti probleme koji nas opterećuju. Neki od njih pripadaju korpusu problema koji su na široj razini i dijelimo ih s cijelim svijetom. Odgovori na te krize nisu baš kvalitetni i treba ići na to na što nagovještava jučerašnji događaj - kazao je Vuksanović.


Javna je tajna je, kaže, da u sadašnjoj Vladi pojedini ministri ne razgovaraju s premijerom i da su narušeni elementarni međuljudski odnosi. Sljedeća vlada, prema njegovim riječima, neće puno napraviti ako se bude ponašala kao aktualna.


- Možete misliti kakva je funkcionalnost Vlade u kojoj nema elementane komunikacije. Bojim se da je javnosti nametnuta političko-propagandna priča, odnosno diskurs koji se predstavlja kroz određeni ekonomski program. Ide se na ono na što su građani potpuno opravdano najosjetljiviji, ali bojim se da je to daleko od realnosti. Ekonomija nije stvar administrativnog dogovora ni demokratske većine kada je riječ o minimalnoj cijeni rada. Ne znam u čemu je ova Vlada bolja od prethodne - ocijenio je Vuksanović.


Formiranje manjinske vlade, kaže, nije prekrajanje izborne volje građana kao što tvrde u dijelu vladajuće većine.


- Koalicija “Crno na bijelo” dala je šansu ovoj skupštinskoj većini i ovom sastavu vlade. Ako imaju svijest i odgovornost, onda prepoznaju da ovo vodi ka brojnim problemima i nečemu što će Crna Gora teško sanirati. Ne vidim prekrajanje izborne volje građana. Svi u parlamentu raspolažu svojim mandatima i imaju pravo da, na određenoj političkoj ponudi, biraju svoje partnere s kojima mogu ostvariti programske ciljeve. Ne bih to tako okarakterizirao. Treba biti svjestan da oni koji to kažu nastupaju iz svojih pozicija koje žele zadržati i sada moraju izaći kroz neki obrambeni mehanizam pa je to konstrukcija za koju ja ne bih kazao da je prekrajanje izborne volje građana - poručio je Vuksanović.


Očekuje da u parlamentu bude dovoljno podrške za upostavljene stabilne parlamentarne većine.


Komentirajući nacionalističke grafite na zgradama u Pljevljima, Vuksanović kaže da oni nikako ne mogu biti dio urbane kulture grada.


- ... Nego dio najgore nekulture, jer iscrtavati ime onoga tko je dijelio bombone srebreničkoj djeci, nakon čega ih je vodio na klanje je za svaku osudu. Pozdravljam brzu reakciju DPS-a koji se odmah ogradio od izjave predsjednika općine Igora Golubovića. Ne postoji izvlačenje izjave iz konteksta. Ima rečenica koje se ne mogu izvući iz konteksta i bojim se da je to bila preporuka za neki daljnji politički aranžman - zaključio je Vuksanović.


(gradski.me/Radio Dux)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!