Glas Hrvatske

09:59 / 26.04.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Vrijedna umjetnička zbirka u Mostaru

Foto: screenshot ugbih.ba

Foto: screenshot ugbih.ba

Foto: - / -

U Galeriji Aluminij, u sklopu Mostarskog proljeća, bit će izloženo pedeset umjetnina proizašlih iz nekadašnje privatne kolekcije Mirka Komosara, a koje danas čine dio fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Program mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske u Mostaru upotpunit će iznimna izložba vrijednih umjetnina iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Za ovu je prigodu odabrano pedeset slika koje potpisuje 45 autora.    

Kolekcija od 250 umjetnina

Izložbu čini velik dio nekadašnje kolekcije "Zbirka u zbirci" koju je do 1971. u svom vlasništvu imao sarajevski stomatolog Mirko Komosar, a zatim je otkupljena za Umjetničku galeriju. Tu je čak 250 slika, skulptura, grafika i crteža domaćih i stranih, poznatih i manje poznatih umjetnika. 

- Postav se, gledano motivski, kreće od krajolika, morskih i gradskih veduta, preko mrtve prirode, do aktova i portreta. Gledano kroz tehnike, dominira ulje na platnu, uz ponešto ulja na kartonu, lesonitu, dasci i šperploči, te akvarela i tempere, dok će vrhunski dojam upotpuniti i tri skulpture rađene u gipsu, u bronci i od mramora – govori Darko Juka, direktor Galerije Aluminij. 

Čak tri djela u stalnom postavu 

Priča o privatnoj zbirci sarajevskog ljubitelja umjetnina ipak je imala sretan završetak. Prve slike iz njegove kolekcije bile su izložene u stomatološkoj ordinaciji koja je uskoro postala premalena, pa je Komosar otvorio privatnu galeriju. U idućim godinama pokušalo se pronaći rješenje za kvalitetan smještaj vrijednih umjetnina i prihvatljivu isplatu strastvenom kolekcionaru. Iako je imao i inozemnih ponuda za otkup kolekcije, odlučio je prihvatiti ponudu od tadašnjih 600 tisuća dinara i ostaviti svoje umjetnine u Sarajevu. Danas one čine dio fundusa Umjetničke galerije BiH, dok su čak tri njezina djela u stalnomu postavu.    

Ova jedinstvena izložba koju su zajednički ostvarili Matica hrvatska Mostar, Galerija Aluminij i Umjetnička galerija BiH otvorena je idućih mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!