Glas Hrvatske

09:49 / 21.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Vrijedna imovina Hrvatske bratske zajednice

Članovi Hrvatske bratske zajednice.

Članovi Hrvatske bratske zajednice.

Foto: Arhiv HBZ-a / HRT

Najstarija, najveća i gospodarski najjača organizacija Hrvata izvan Republike Hrvatske – Hrvatska bratska zajednica u Americi – zabilježila je koncem lipnja, još jedan veliki uspjeh. Njena imovina je prekoračila iznos od pola milijarde američkih dolara, točnije imovina iznosi 502 milijuna američkih dolara. 

Kada bi se isplatila sva potraživanja članova, neto vrijednost iznosi više od 58 milijuna američkih dolara, što ne uključuje rezervni fond. 


Osnovana 1894. godine, Hrvatska bratska zajednica, da bi organizirano okupljala hrvatske doseljenike te ih potaknula na zajedničku potporu u slučaju smrti i bolesti, sačuvala kulturnu baštinu, jezik, vjeru i identitet – na tim temeljima radi i posluje već 127 godina.


Početak i vizija utemeljitelja je bila da se unesrećenima na poslu pomogne a poginulima i umrlima osigura dostojan pokop. Kod nastale nesreće ''kružio je šešir''  da bi se prikupila sredstva i pružila ruka ljudskosti unesrećenom i njegovoj obitelji. Ako je nešto prikupljeno više, nakon pokrivenih troškova, slalo se obitelji u ''Stari kraj'', što je bilo poznato pod imenom ''spolak''. Da bi bili bolje organizirani i pripremljeni za ovakve nemile događaje a, i po ugledu na druge etničke skupine, novinar Zdravko Mužina, koncem 1893. seli iz Chicaga u Pittsburgh te sa skupinom intelektualaca i društvenih radnika, započinje ''čvrsto raditi na njivi uz narod za narod''. 


 Već 2. rujna 1894. zajedno sa istomišljenicima: Ivanom Ljubićem, Petrom Pavlincem, Franjom Šepićem, Josipom Šubašićem, Josipom Bunetom te drugima, osniva Hrvatsku zajednicu koja 1897. mijenja ime u Narodnu hrvatsku zajednicu. Godine 1926. nakon udruživanja s: Hrvatskom zajednicom Illinois iz Chicaga, Illinois – Mladom hrvatskom zajednicom iz Whitinga, Indiana te ''Sveti Josip'' Narodnim hrvatskim potpornim društvom iz Kansas Cityja, Kansasa – postala je ''Hrvatska bratska zajednica u Americi''.


Danas je to moderna i čvrsta financijska ustanova Hrvata u svijetu koja, osim spomenutog, brine o životnom osiguranju, anuitetima i mirovinskim fondovima svojih članova. Njena kulturna, sportska, intelektualna i humanitarna djelatnost naveliko je razgranata. Posebno se brine o mladima i školovanju svoje djece-članova na višim i visokim školskim ustanovama kroz Školarinsku zakladu a glavna poveznica je dvotjedno izdanje novina ''Zajedničar'' koji izlazi u oko 30 tisuća primjeraka.


Nakon analize povijesnih podataka, nacionalni predsjednik Edward W. Pazo Piše: ''…prije 50. godina tj. koncem prosinca 1970. imovina Hrvatske bratske zajednice u Americi iznosila je 39,547,383 a neto ili višak vrijednosti 3,888,780 američkih dolara. Ovi iznosi su uzeti iz izvješća podnesenog Odjeljenju osiguranja Pennsylvanije i drugim državnim organima u kojima HBZ ima dozvolu poslovanja. Zanimljivo je primijetiti da Zajednica nije prekoračila iznos od 100 milijuna do 1991., dakle 97 godina otkako je utemeljena, kad je zabilježena imovina od $111,015,446 i višak vrijednosti od $11,361,418 .


Tijekom slijedećih 30 godina dogodio se nagli ciklus rasta imovine i profitabilnosti, što je pridonijelo današnjem financijskom stanju od $502,000,000 milijuna na dan 30. lipnja 2021. To se može iščitati kao porast od 400 milijuna dolara u imovini, u vrlo kratko vrijeme, u dugoj povijesti naše velike Zajednice. Glavni pokretač ovog rasta bila je prodaja ili otvaranje anuitetskih i IRA mirovinskih računa našim članovima. Članovi su odavno prepoznali izvrsnu vrijednost koju HBZ nudi za mirovinu i vjerno održavaju svoje mirovinske račune s tvrdom vjerom u sigurnost anuiteta i IRA uloga. 

(Tekst: Franjo Bertović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!