Glas Hrvatske

09:59 / 11.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Vrijedan dar knjižnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Hrvoje Prćić i Katarina Čeliković

Hrvoje Prćić i Katarina Čeliković

Foto: snimka zaslona / hrvatskarijec.rs

Hrvoje Prćić darovo je privatnu knjižnicu svog oca, subotičkog učitelja, pisca i bibliografa Ive Prćića mlađeg (1927. – 2002.) Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Knjižnica broji oko 10.000 naslova, a dio njih uskoro će se naći u Zavičajnoj knjižnici Biblioteka Croatica u ZKVH-u.

Hrvoje Prćić živi u Hrvatskoj i poznat je kao urednik hrvatskog izdanja National Geographica.


- Naša obitelj se bavila kulturom bunjevačkih Hrvata. Moj dida Ive Prćić bio je sakupljač narodnih umotvorina, pisac i istaknuti kulturni radnik. Njega je naslijedio moj otac Ive Prćić mlađi koji je nastavio rad na skupljanju knjiga i širenju ove knjižnice, a onda sam se i ja zarazio tim virusom, te sam sakupljao i još uvijek sakupljam knjige. Ovo je jedna svestrana knjižnica koja pokriva puno područja, s blizu 10.000 knjiga i svezaka. Da sam imao mogućnosti, možda bih knjižnicu i zadržao, ali to je suočeno s velikim poteškoćama selidbe. U Zagrebu me čeka druga knjižnica, od 10.000 mojih knjiga. Još od očeve smrti razmišljam ovu knjižnicu donirati zajednici bunjevačkih Hrvata, da bude dostupna i da ju zainteresirani mogu koristiti za stručni rad ili zabavu. Kako pratim zbivanja u subotičkoj kulturi i surađujem s kulturnim djelatnicima, kao najlogičniji suradnik za to pokazao mi se Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Mislim da će Katarina Čeliković iz ZKVH-a jako dobro skrbiti o ovoj knjižnici, da će ju dobro prezentirati i da će tu knjižnicu koristiti svi oni kojima je stalo do povijesti i kulture bunjevačkih Hrvata, ali i vlastite erudicije – rekao je Hrvoje Prćić.


Knjižničarska savjetnica i voditeljica Zavičajne knjižnice Biblioteka Croatica u ZKVH-u Katarina Čeliković kaže kako knjižnica Ive Prćića mlađeg spada u red raritetnih po svome sadržaju i veličini.


- Ona je poput knjižnica Jakova Kopilovića i Bele Gabrića po svojoj opsežnosti – sadrži zavičajnu knjigu, ali i knjigu hrvatskih i srpskih pisaca, tu je veliki broj knjiga o književnosti, jeziku, povijesti, filozofiji, pedagogiji ali i prirodnih znanosti. Riječju, počašćeni smo što je upravo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pozvan preuzeti ovu vrijednu knjižnicu – istaknula je Čeliković.


(Izvor: hrvatskarijec.rs)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!