Glas Hrvatske

07:33 / 31.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Višejezična pjesma posvećena stogodišnjici Gradišća

Foto: snimka zaslona/kolaž/volksgruppen.orf.at

Foto: snimka zaslona/kolaž/volksgruppen.orf.at

Foto: - / -

Povodom stote obljetnice Gradišća Osnovna škola Filež snimila je pjesmu "Selo u Gradišću" autora Ferija Sučića na sva četiri jezika gradišćanskih narodnosti. Pjesmu je izvelo 42 djece iz Fileža i Mjenova.

- Kao dvojezična škola htjeli smo snimiti hrvatsku pjesmu i prevesti ju na sve jezika Gradišća - rekao je direktor fileške škole Petar Schweiger. Tako su uz originalni hrvatski tekst uključeni njemački, mađarski i romski.

Petar Schweiger, direktor osnovne škole Filež (Foto: snimka zaslona/volksgruppen.orf.at)

Petar Schweiger, direktor osnovne škole Filež (Foto: snimka zaslona/volksgruppen.orf.at)

Foto: - / -

- Djeca su sudjelovala s velikim veseljem, a naučila su i nove riječi te pravilno čitanje na mađarskom jeziku. Posebno zanimljiv im je bio romski jezik, kojeg djeca do sada još nisu čula - dodaje Schweiger. On se nada da će ovu pjesmu i drugi zavoljeti i pjevati.

Video spotom ove pjesme fileška škola sudjeluje na državnom školskom natjecanju povodom 100. obljetnice Gradišća.

Obljetnica Gradišća je važna tema u školskoj nastavi

Povodom "okruglog" rođendana Gradišća, djeca su na nastavi učila o povijesti ove zemlje, a napravila su i plakate s čestitkama Gradišću. Zbog pandemije koronavirusa škola nije mogla primiti goste, pa su odlučili pozvati povjesničara Michaela Schreibera, rodom iz Fileža, da održi predavanje na jesen, rekao je Schweiger.

Međutim, još ove školske godine škola će posjetiti starački dom Senecura u Filežu. Stanovnici doma djeci će pričati o svojem životu, o svojim školskim danima, kako su se igrali kao djeca i kako su ondašnje prilike bile drugačije nego danas.

(Izvor: volksgruppen.orf.at)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!