Glas Hrvatske

10:30 / 02.05.2022.

Autor: David Rey

Verónica Vicevic: moje je srce hrvatsko

Hrvatska zajednica La Paz

Hrvatska zajednica La Paz

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica La Paz

Hrvatska zajednica La Paz, Bolivija, novim generacijama s ponosom prenosi običaje, povijest, kulturu, jezik i iznad svega ljubav prema Hrvatskoj.

- Zovem se Verónica Vicevic, Bolivijka hrvatskog porijekla. Moj djed Klaudij Vičević bio je iz Krašice, 1920. je emigrirao u Južnu Ameriku, u Boliviju, jer se nije slagao s jugoslavenskim režimom. Trebalo mi je nekoliko godina da saznam točno mjesto njegova rođenja i kako pravilno napisati njegovo ime i prezime.


Zahvaljujući povezanosti s hrvatskim građanima s velikim osjećajem za suradnju i prijateljstvo, moja se potraga razjasnila i konačno sam pronašla potrebne dokumente. Uspjela sam prikupiti podatke i ispuniti potrebne uvjete za podnošenje zahtjeva za državljanstvo, što sam nedavno i učinila.


Aktivna sam članica Hrvatske zajednice u La Pazu, Bolivija. Bila je velika radost podijeliti s hrvatskim potomcima našu želju da upoznamo ili živimo u zemlji naših predaka. Kao i dijeliti brigu, običaje, povijest, kulturu, učiti jezik i iznad svega ostaviti našoj djeci u nasljeđe ljubav prema ovoj prekrasnoj zemlji - ističe Bolivijka hrvatskog podrijetla.

Verónica Vicevic

Verónica Vicevic

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / Verónica Vicevic

S vremenom je zajednica postala jača s više članova.


- Svi željni saznanja više o svojim precima. Postali smo velika hrvatska obitelj koja dijeli nezaboravne trenutke i provodi aktivnosti vezane uz gastronomiju, hrvatske običaje na posebne blagdane, glazbu, povijest i velikane koje je Hrvatska ostavila svijetu u naslijeđe. Osim toga, integrirali smo se u hrvatske zajednice u različitim zemljama te svakodnevno održavamo odnose i jačamo naše hrvatske veze.


I iako smo kao potomci rođeni u drugim zemljama, hrvatska ljubav, poštovanje i kultura žive u našem DNK-u, to je nedvojbeno neosporno. Iako govorimo različitim jezicima, obilježavaju nas naša prezimena i njihova posebnost, isti osjećaji, iste vrijednosti. A u tom trenutku nema jezika i granica, jer svi smo mi Hrvati i pripadamo Hrvatskoj, i to s ponosom izražavamo - naglašava Veronika Vicevic.

Hrvatska zajednica La Paz organizira tečajeve hrvatske kuhinje.


- Posjetili su nas prijatelji iz Hrvatske koji su podijelili priču, anegdote, znatiželju o hrvatskim zajednicama u Boliviji i vrlo emotivne trenutke vidjevši da se hrvatska himna ne pjeva samo u Hrvatskoj. Imali smo puno planova za stvaranje još stvarno zanimljivih aktivnosti. Ali, nažalost, u ovim vremenima u kojima smo morali živjeti zbog utjecaja pandemije, bili smo prisiljeni obustaviti svoje aktivnosti uživo i nastavili s njima virtualno, te zahvaljujući tehnologiji ostali smo zajedno


Ukusne hrvatske recepte dijelimo uživo. Nastavljamo s online nastavom hrvatskog jezika, uz sudjelovanje sunarodnjaka iz Bolivije, Čilea, Argentine i drugih zemalja. Prikazali smo i hrvatske filmove u kojima smo naučili cijeniti povijest, običaje, krajolike, jezik itd. - kaže bolivijska inženjerka.

Hrvatska kuhinja

Hrvatska kuhinja

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica La Paz

Neke aktivnosti Hrvatske zajednice La Paz emitirane su na raznim televizijskim kanalima.


- Predstavljale su nas Patricia Ávila i Kathia Pavisich koje su objasnile lijepe hrvatske običaje u posebnim svečanostima. Nakon dugo vremena uspjeli smo se okupiti da se organiziramo u povodu Svjetskog nogometnog prvenstva i definirati izradu bedževa za podršku našoj voljenoj hrvatskoj reprezentaciji. Bilo je puno oduševljenja, posebno među djecom koja se već poistovjećuju s hrvatskim nogometom i hrvatskom kulturom općenito.


Odabrali smo lijepo mjesto s prekrasnim pogledom na grad La Paz, i ovom aktivnošću smo započeli naša događanja uživo. Osobno se osjećam jako sretna što svoju ljubav prema Hrvatskoj dijelim sa svojom zajednicom.


Imamo puno posla kao Hrvatska zajednica La Paz, Bolivija. Koristimo ovu priliku da uputimo pozdrav Programu za Hrvate izvan RH HRT-a na potpori i širenju djelovanja naše zajednice. Važno je da su poznati hrvatskom narodu kako bi mogao cijeniti da su hrvatski iseljenici ovu prekrasnu baštinu prenijeli svojim potomcima.


Ponosna sam na svoje hrvatsko podrijetlo i bez obzira gdje sam rođena, moje srce je hrvatsko. Srdačan pozdrav - zaključuje Veronica Vicevic, bolivijska inženjerka hrvatskog podrijetla.

Galerija
Hrvatska zajednica La Paz, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica La Paz
Hrvatska zajednica La Paz, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica La Paz

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!