Glas Hrvatske

11:46 / 15.04.2022.

Autor: David Rey

Veliki tjedan u Santiagu u hrvatskom duhu

Pisanica

Pisanica

Foto: Rebeca Hraste / osobna arhiva

Čileanska djeca hrvatskog podrijetla nastavljaju tradiciju ukrašavanja uskršnjih jaja.

- Dragi prijatelji, iz Santiaga de Chile vas pozdravlja Rebeca Hraste, osnivačica i direktorica čileansko-hrvatske skupine Duša Hrvatska Chile, koja ove godine slavi tri godine postojanja i s velikim zadovoljstvom vidimo kako raste svakim danom. Ove godine smo u potpunosti započeli aktivnosti koje su bile relativno neaktivne, zbog pandemije uzrokovane covidom 19.


Kao i uvijek, duh koji nas pokreće je da očuvamo sjećanje na naše pretke koji su stigli iz Hrvatske, čuvajući njihov jezik, njihove običaje, tradiciju, glazbu i plesove. Vrijeme koje je proteklo približilo nas je tome da postanemo velika obitelj, s istim osjećajima i istom željom da budemo mjesto susreta Hrvata i potomaka. S posebnim naglaskom na sijanje u djeci ljubavi prema dalekoj domovini onih koji su došli u našu zemlju, puni iluzija o boljem životu, usvajajući je kao svoju drugu domovinu - ističe Rebeca Hraste.

Oslikavanje pisanice

Oslikavanje pisanice

Foto: Rebeca Hraste / osobna arhiva

Čileanska djeca hrvatskog podrijetla nastavljaju hrvatsku tradiciju ukrašavanja uskršnjih jaja.


- U povodu Velikog tjedna proveli smo radosno poslijepodne ukrašavajućí uskršnja jaja. S velikim oduševljenjem djeca su ručno oslikala divovsko jaje, a zatim izrezala kopije svojih fotografija kako bi ga ukrasila. Prošle subote imali smo veseli susret na početku Velikog tjedna, gdje su odrasli i djeca dijelili pizze i čokolade s već ukrašenom pisanicom.


U Čileu nije uobičajeno postavljati gigantska jaja na javne prostore za ovu priliku, stoga ova aktivnost za djecu postaje nešto posebno.


Kao i uvijek, zahvaljujemo Glasu Hrvatske na stalnoj brizi u pružanju prostora koji nam omogućuje da pokažemo neke od naših aktivnosti i približimo se toj voljenoj zemlji dalekoj, ali vrlo bliskoj u našim srcima - naglašava Rebeca Hraste, direktorica čileansko-hrvatske skupine Duša Hrvatska Chile.

Oslikavanje pisanice

Oslikavanje pisanice

Foto: Rebeca Hraste / osobna arhiva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!