Glas Hrvatske

10:45 / 04.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Velik iskorak za hrvatsku zajednicu u Banatu

Proslava u Opovu

Proslava u Opovu

Foto: Hrvatska riječ / snimka zaslona

U Opovu su, uz nazočnost predstavnika diplomacije, gostiju iz Starčeva i vodstva Udruge banatskih Hrvata svečano otvorene prostorije sjedišta mjesne organizacije Udruge banatskih Hrvata. 

Otvorenju je prethodila misa u župnoj crkvi svete Elizabete koju je predvodio otac Rafo Pinoza. Prisutni su iza bogoslužja mogli čuti najnovije obavijesti upućene mladeži, a vezane uz predstojeće aktivnosti i planove hrvatske zajednice u Vojvodini koje za cilj imaju njihovo osnaživanje, poticanje zajedništva uz druženje, ali i pružanje potpore pri daljem školovanju.


U župnom dvoru, gdje se i nalazi ured opovačke Podružnice Udruge banatskih Hrvata, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Stjepan Glas ukazao je na značenje koje za male zajednice kao što je hrvatska u Opovu, imaju ovakve inicijative vrijednih i poduzetnih pojedinaca.


- Veoma je bitno da dolazi pomoć od Hrvatske za sve ideje i projekte koji se realiziraju. No, ta bi potpora bila nedovoljna da ne postoje entuzijasti na terenu koji se trude biti angažirani u svojim sredinama i istrajavati u oživljavanju aktivnosti, obnavljanju baštine i svega drugoga što naš narod održava na ovim prostorima - istaknuo je Glas.


Predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić zahvalio je na financijskim sredstvima koja su osigurali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općina Opovo, jer bez njih uređenje i opremanje prostorija Udruge ne bi bilo moguće ostvariti.


- Želimo se u okviru naše Općine predstaviti u najboljem svjetlu i sa svim svojim odlikama po kojima smo prepoznatljivi. Mislimo i nadamo se da ćemo za to, kao i do sada, imati svesrdnu podršku lokalne samouprave. Međutim, glavni cilj nam je uključiti mlade pripadnike zajednice u rad Udruge, potaknuti ih i usmjeriti na pravi način - rekao je predsjednik Podružnice UBH-a u Opovu Željko Horvat.


Katolički župni dom u Opovu, u kom su smještene novootvorene prostorije Udruge banatskih Hrvata, najstarije je zdanje u mjestu, pa je stoga obnova i vraćanje starog sjaja toj zgradi u interesu žitelja toog južnobanatskog naselja, neovisno o njihovoj vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti.


(D. M./Hrvatska riječ)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!