Glas Hrvatske

08:56 / 13.02.2022.

Autor: Snježana Herek

Veleposlanik Glunčić s Hrvatima u Salzburgu proslavio Stepinčevo

Stepinčevo u Salzburgu

Stepinčevo u Salzburgu

Foto: Snježana Herek / Glas Hrvatske

Spomendan zagrebačkog nadbiskupa, kardinala i blaženika Alojzija Stepinca - Stepinčevo, koji se slavi 10. veljače, vjernici Hrvatske katoličke župe u Salzburgu, čiji je taj blaženik zaštitnik, proslavili su u nedjelju svečanim misnim slavljem. 

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor Srijemske biskupije u koncelebraciji s generalnim vikarom srijemske biskupije vlč. Tomislavom Lasićem, kao i domaćinom misnog slavlja, župnikom paterom Zlatkom Špeharom i paterom Aleksom


Svetoj misi nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, koji se je prije završnog blagoslova obratio okupljenim vjernicima. Rekao je da je “sretan i ponosan” da je osobno mogao biti na obilježavanju Stepinčeva u Salzburgu i prenio nam je ono što mu je bilo važno poručiti hrvatskim vjernicima u iseljeništvu. 


- Pazite da ostavite sinu za baštinu vjeru! Što mu koriste milijuni ako izgubi vjeru! Naprotiv, ako mu ništa drugo ne ostavite, nego samo vjeru, bit će sretan! - citirao je veleposlanik Glunčić bl. Alojzija Stepinca. 


U svom obraćanju vjernicima Glunčić je rekao kako iz vlastitog iskustva dobro znade što znači biti u izvandomovinstvu, jer je i sam iseljeničko dijete rođeno u Njemačkoj iz koje je otišao u Hrvatsku. A sada je kao veleposlanik RH ponovno s iseljenim Hrvatima. 


- Otišao sam u Hrvatsku sa snažnom vjerom u hrvatski narod i hrvatsku državu - rekao je Glunčić. Napomenuo je kako je njegov prvi posjet kao veleposlanika bio upravo Hrvatskoj katoličkoj župi Salzburg na poziv župnika Špehara 2020. godine. Hrvatski je veleposlanik istakao kako je uvjeren da će Rim bl. Alojzija Stepinca proglasiti svecem. Vezano uz osamostaljenje RH je rekao kako “vjeruje da će sve žrtve koje je hrvatski narod podnio, ne samo na Križnom putu nego i na svim ostalim stratištima kroz svoju povijest, na dostojanstveni način ojačati zajedništvo među Hrvatima i biti poveznica s drugim europskim narodima”.


Glunčić se je također osvrnuo i na 30. godišnjicu međunarodnog priznanja samostalnosti Republike Hrvatske, koju naša zemlja ove godine obilježava. 


- Vjerujem da će svi narodi pa tako i naši susjedi uvidijeti da je to bio jedini ispravni put, kako bi se Hrvatska svojim vlastitim glasom priključila zboru ostalih slobodnih europskih demokratskih država - istaknuo je. Iseljenim Hrvatima, koji žive i rade u gradu i pokrajini Salzburg je poručio kako se nada da će “jednoga dana ponovno zakoračiti put svojih domovina: prema Hrvatskoj, a bosanski Hrvati Bosni i Hercegovini”. 


Mons. Svalina je na kraju misnog slavlja, u ime Hrvatskog Caritasa zahvalio svim župljanima Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca Salzburg na čelu s paterom Špeharom na brojnim donacijama koje je ova župa prošle i ove godine uručila Hrvatskom Caritasu za sve žrtve razornih potresa na Banovini. U subotu, prvog dana svog posjeta Salzburgu veleposlanik Glunčić se je sastao s predstavnicima brojnih hrvatskih udruga koje djeluju u gradu i pokrajini Salzburg. 


- Važno je, da smo se ipak mogli sresti i upoznati se, što dosad nije bilo moguće zbog pandemije koronavirusa - rekao je hrvatski veleposlanik. Istaknuo je kako je salzburškim Hrvatima poručio da je “posebno važno da se međusobno umrežavaju i surađuju i tako jačaju hrvatsku zajednicu u Austriji”.


Veleposlanik Glunčić u Salzburgu

Veleposlanik Glunčić u Salzburgu

Foto: Snježana Herek / Glas Hrvatske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!