Glas Hrvatske

18:00 / 14.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Veleposlanica Ljiljana Pancirov posjetila Moravsku

Zajednička fotografija ( veleposlanica Ljiljana Pancirov u sredini)

Zajednička fotografija ( veleposlanica Ljiljana Pancirov u sredini)

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Na poziv gradonačelnika Svatopluka Pěčeka, veleposlanica Ljiljana Pancirov posjetila je grad Břeclav u Južnoj Moravskoj. Razgovarano je o mogućnostima suradnje posebice u svjetlu priprema za ostvarenje sporazuma o gradovima prijateljima s Novim Vinodolskim.

O važnosti dvaju naselja u okviru grada, Poštorné i Charvátske Nove Vesi, posebice prekrasne oktogonalne crkve Navštíveni Panny Marie v Poštorné koja je obilježila život moravskih Hrvata u ovom južnomoravskom kraju, te o spomeniku doseljenju Hrvata 1533. god., izvijestio je povjesničar dr. Miroslav Geršic


Udrugu moravskih Hrvata, njihove folklorne aktivnosti, ali i predanost njegovanja dobrih hrvatskih moravskih vina, predstavio je voditelj udruge Martin Radkovič


Okupljeni moravski Hrvati hrvatskim su pjesmama pozdravili goste. 


U mjestu Hlohovcu, čijih je stanovnika više od polovice potomaka Hrvata, veleposlanica je posjetila groblje na kojem su u većini hrvatska prezimena (Slunski, Vlašic, Grandić, Janković, Radkovič, Lipa, Grbavčic, Garčic, Ivičić i mnoga druga).


Domaćini su predstavili i prostore u dvorcima u Lednicama i Vaticama u kojim od 24. rujna do 8. listopada 2022. održava glazbeni festival čiji je umjetnički direktor maestro Jiři Partyka. Od osam koncerata na četiri se izvode i djela Dore Pejačević, a hrvatski glazbenici su Ensemble Illyrica, Vid Veljak, Aljoša Jurinić, Latica Anić i Luka Ljubas


U okviru festivala održava se i predavanje o dolasku Hrvata u Južnu Moravsku (dr. Miroslav Geršic) i predstavljanje knjige Boje hrvatske Morave (Lenka Kopřivova).


Veleposlanica je iznimno zahvalna gradonačelniku Svatopluku Pěčeku i njegovim suradnicima što su sveobuhvatno i sadržajno predstavili grad Břeclav, a posebice nedovoljno poznate detalje o udjelu moravskih Hrvata u povijesti i kulturi ovog živopisnog kraja Južne Moravske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!