Glas Hrvatske

11:39 / 02.06.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Najava Večernjakove domovnice 2022. u Bad Homburgu

Nagrada Večernjakova domovnica

Nagrada Večernjakova domovnica

Foto: snimka zaslona / fenix-magazin.de

U Bad Homburgu, središtu Hochtaunus regije nedaleko od Frankfurta, gotove su pripreme za veliku dodjelu nagrada Večernjakova domovnica 2022., koja će se održati u petak, 3. lipnja, u Kongresnoj dvorani Kurhaus.

I ovogodišnja dodjela nagrada Večernjeg lista održava se pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika.


Kao i uvijek, u Bad Homburgu se očekuje veliki broj uzvanika, predstavnika hrvatskih udruga klubova i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Francuske, Švedske, Irske…, a ove godine i iz Sjedinjenih Američkih Država. Doći će i važni gosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zemalja iz kojih su brojni Hrvati otišli u svijet.


Program Večernjakove domovnice


Program završne večeri vodit će studentica Međunarodnih odnosa iz Beča Dora Puđa i voditelj jutarnjeg programa HTV-a Ognjen Golubić.


U glazbenom dijelu programa nastupit će poznati hrvatski pjevač Đani Stipaničev te glazbeni i bračni par Paula i Đelo Jusić Junior.

Iz Dubrovnika stiže Folklorni ansambl Linđo zajedno sa muškom Klapom Fa Linđo. Svoj premijerni nastup na Domovnici imat će i hrvatski pjevač i dobitnik Večernjakove domovnice Darko Capo iz Švicarske te još jedna dobitnica ovogodišnje Večernjakove domovnice Katarina Mihaljević iz njemačkog Darmstadta. Tu mladu i talentiranu glazbenicu Hrvati u iseljeništvu su imali priliku upoznati kroz Večernjakovu domovnicu, a njemačka javnost ju je gledala u finalu prošlogodišnjeg popularnog njemačkog glazbenog showa “The Voice of Germany”.


U središtu ovogodišnjeg Večernjakova skupa dodjele nagrada je obilježavanje 20. obljetnice prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga To prijateljstvo iz godine u godinu se njeguje brojnim međusobnim susretima i suradnjom, događajima kako političkim tako i sportskim, kulturnim itd.


Gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes uvijek rado dočekuje ne samo Dubrovčane već i ostale Hrvate iz cijelog svijeta i njihove prijatelje koji se svake godine susreću u Bad Homburgu.



Večernjakova domovnica 2020.

Večernjakova domovnica 2020.

Foto: snimka zaslona / Željko Tutnjević (fenix-magazin.de)

Uzvanici iz Mostara


Značajno je napomenuti kako na Domovnicu ove godine dolazi izaslanstvo grada Mostara na čelu s novim gradonačelnikom Mariom Kordićem, direktorom Zračne luke Mostar Ivanom Ljubićem i Nikom Marušićem iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Dobitnici Večernjakove domovnice


Podsjetimo, čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazina su s čitateljima partnerskih portala iz Njemačke, Austrije i Švicarske te žirijem novinara i stručnih suradnika izabrali pobjednike 16. po redu Večernjakova izbora za nagradu Večernjakova domovnica 2022. Pobjednici su proglašeni 12. ožujka ove godine, ali gala večer na kojoj se svečano dodjeljuju nagrade tog dana nije održana zbog tada još uvijek aktualnih mjera protiv pandemije koronavirusa.


Večernjakovu domovnicu 2022. u petak će dobiti Ana Maria Marković, nogometašica, Grasshopper Club Zürich, Joško Gvardiol, nogometaš, RB Leipzig, Andrej Kramarić, nogometaš, TSG 1899 Hoffenheim, kickboksač iz Wiesbadena Manuel Bodrožić, SV Croatia Griesheim iz Darmstadta,Croatia Stuttgart iz Stuttgart, HSK Croatia iz Singena, već spomenuti pjevač Darko Capo i pjevačica Katarina Mihaljević, Ženska klapa „Filiae Croatiae“ iz Stuttgarta, glumac Ante Brekalo iz Münchena, glumica Stela Katić iz Stuttgarta, mlada Ana Martinović koja je model iz Nersingena i plesačica Laura Amalija Žeželj iz Heilbronna.

Po Večernjakovu nagradu dolaze i predstavnici udruga Croatia Fermoy iz Irske, Zajednica Hrvata “Golubica” iz Zollernalbkreis B-W, Hrvatska nastava Mainz i Hrvatska kulturna zajednica Mainz te Folklorni ansambl “Kolo Slavuj” iz Beča.


Posebne nagrade dobit će urednici monografije “Tragovi vjere i ljubavi” – 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, istražitelj fenomena „Croatan Indijanci“ fra Šimun Šito Ćorić i skupina američkih istraživača i autora: prof. dr. George Jure Prpich i Adam Eterovich te Jesse D. Harris, Elisabeth C. Hirschman i James A. Vance.


U kategoriji “Osoba godine” nagradu prima Čedo Paić, poznati hrvatski humanitarac iz Nizozemske.


Svi dobitnici nagrada su redom uspješni pojedinci, klubovi i udruge koji svojim radom i upornošću te rezultatima koje postižu uspješno pronose hrvatsko ime u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!