Glas Hrvatske

10:26 / 04.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Varaždinski folklorni ansambl nastupao u Švicarskoj

Varaždinski folklorni ansambl u Švicarskoj

Varaždinski folklorni ansambl u Švicarskoj

Foto: Međimurske novine / snimka zaslona

Varaždinski folklorni ansambl od 24. do 26. lipnja je bio u Švicarskoj gdje je održao tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin. 


Na turneji je ansambl izveo vokalno-instrumentalne koncerte “Igrajte nam mužikaši” na kojima je švicarsku publiku proveo na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a “otišli su” će čak i preko granica u Gradišće i mađarski dio Baranje.


Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja. Tako je publika u Švicarskoj imala priliku čuti skladbe “Jačke iz Gradišća” Marijana Makara, “Na vrčaku tulipani” Bože Potočnika, “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića, a bile su praizvedene “Popevke tete Lize” koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.


Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik ansambla je Pjerino Hrvaćanin.


Varaždinski folklorni ansambl u Švicarskoj

Varaždinski folklorni ansambl u Švicarskoj

Foto: Međimurske novine / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!