Glas Hrvatske

13:46 / 12.03.2023.

Autor: Matija Jerković

Hrvatska kultura u dubokom Urugvaju

Folkloraši Colonie

Folkloraši Colonie

Foto: ustupljena fotografija / .

Članovi Hrvatskog doma u Montevideu (Hogar Croata) uspješno su zaključili projekt "Hrvatska kultura u dubokom Urugvaju" i pripremaju se za domaćinstvo 7. susreta hrvatske dijaspore u Južnoj Americi. Projekt je bio održan uz pokroviteljstvo i financijsku pomoć Središnjeg državnog uredu za Hrvate izvan RH.

U ovoj malenoj južnoameričkoj zemlji veći dio hrvatske zajednice nalazi se u glavnom gradu. Zato je cilj projekta bio pružiti priliku za upoznavanje hrvatske kulture u ostalim urbanim središtima što nam je potvrdio počasni konzul Republike Hrvatske u Istočnoj Republici Urugvaj dr. Eduardo Antonich.


- Od početka kad se osnovao Hrvatski dom u Montevideu, prije 95 godina, većina aktivnosti održavale su se u Montevideu i okolici. Zbog toga smo mislili zašto ne bismo hrvatsku kulturu predstavili i u unutrašnjosti, preko rijeke Rio Negro, koja dijeli Urugvaj.


Dok je održavanje kulturnih tradicija bilo lakše u urugvajskoj prijestolnici gdje su se članovi iseljeniče zajednice imali priliku družiti, istu mogućnost nisu imali oni koji su pošli u "duboki Urugvaj".Galerija
Hrvatski folkloraši, članovi Colonie, Foto: ustupljena fotografija/.
Hrvatski folkloraši, članovi Colonie, Foto: ustupljena fotografija/.Hrvatski folkloraši, članovi Colonie, Foto: ustupljena fotografija/.Hrvatski folkloraši, članovi Colonie, Foto: ustupljena fotografija/.

Hrvatska kultura u dubokom Urugvaju


Nastupi tamburaškog orkestra i folklornih plesača održali su se u gradovima Las Piedras, Piriápolis, Colonia, Maldonado i Paysandú, a prilikom svih nastupa reakcije su bile vrlo pozitive. Vrijedi istaknuti nastupe na lokalitetima koji su vezani u povijest hrvatske iseljeniče zajednice. Primjerice, u gradu Colonia del Sacramento njihov je nastup bio prilika da se oda počast obitelji Mihanovich koja za zaslužna za razvijanje tamošnjih turističkih kompleksa s početka 20. stoljeća. U gradu Maldonado nastupali su u prostorima parka Arboretum Lussich. Ondje su im se pridružili i potomci obitelji Lussich (Lukšić) koja je tijekom 19. stoljeća razvijala mjesno pomorstvo. Konačno, turneja Hrvatskog doma okrunjena je nastupom u gradskom amfiteatru grada Paysandú:


- Mi nismo znali koliko je naših ljudi u Paysandú, ali kad smo nastupali, bili su tamo mnogi gradski dužnosnici. Među njima je bio i jedan stariji arhitekt, on mi je prišao i rekao kako se zove Babich. Rekao mi je kako su njegovi djedovi došli iz Hrvatske te kako je prije šest mjeseci podni zahtjev za hrvatsko državljanstvo.


- Kako kaže konzul Antonich ovakva iznenađenja su jedan od ciljeva projekta: pružiti priliku za povezivanje s ostalim potomcima Hrvata kroz prepoznavanje, upoznavanje i čuvanje zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Galerija
Nastup u Paysandú, Foto: ustupljena fotografija/.
Nastup u Paysandú, Foto: ustupljena fotografija/.Nastup u Paysandú, Foto: ustupljena fotografija/.

7. susret hrvatske dijaspore u Južnoj Americi


Zbog toga će za jačanje njihove zajednice biti vrlo važno domaćinstvo 7. susreta hrvatske dijaspore u Južnoj Americi koje se u Montevideu održava krajem studenoga ove godine. Pojedinosti programa još uvijek su u razradi budući da im za finalizaciju samog projekta trebaju dodatna financijaška sredstva. Njihova je želja pružiti priliku za povezivanje s potomcima hrvatskih iseljenika u ostalim zemljama Južne Amerike te ih sve povezati s Hrvatskom.


Trgu grada Zagreba u Montevideu


Samo događanje namjeravaju otvoriti inauguracijom spomenika na Trgu grada Zagreba u Montevideu. Trg koji se nalazi na križanju ulica Avenida General San Martín i General Enrique Martínez posljednja dva desetljeća nosi ime hrvatske prijestolnice. Međutim, kako sam trg ništa prepoznatljivo ne veže uz Zagreb, članovi hrvatske zajednice pokušali su nabaviti spomenik kojim bi se on uresio. U tome su im prišli u pomoć Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika koji su im ustupili umjetnički rad velikogoričkog kipara Vida Vučka: reljef sa simbolima grada Zagreba.

Nastup u Maldonadu

Nastup u Maldonadu

Foto: ustupljena fotografija / .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!