Glas Hrvatske

09:00 / 11.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

Uspješno održan godišnji prijem Hrvatsko-njemačkog gospodarstva

Njemačko-hrvatski gospodarski forum u Frankfurtu

Njemačko-hrvatski gospodarski forum u Frankfurtu

Foto: MVEP / .

Godišnji prijem hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma održan je u Frankfurtu, pružajući izvanrednu priliku za raspravu o potencijalu gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke.

Na poziv Hrvatskog gospodarskog saveza, a u povodu 15. obljetnice njihova osnivanja, državni tajnik Davor Zoričić je sudjelovao na Gospodarskom forumu u Frankfurtu 7. i 8. rujna, gdje se susreo s istaknutim predstavnicima gospodarskih i financijskih institucija Njemačke.


U okviru foruma održan je godišnji prijem Hrvatsko-njemačkog gospodarstva gdje je državni tajnik Zoričić imao uvodno izlaganje i sudjelovao u panelu na temu aktualnosti u području stranih izravnih ulaganja, mjera u suzbijanju inflacije i kretanjima na tržištu kapitala. Sve prisutne upoznao je s pozitivnim učincima uvođenja eura i pristupanja Schengenu na hrvatsko gospodarstvo, kao i o uzlaznim trendovima vezano uz intenziviranje investicijskih ulaganja od ostvarenja ovih važnih strateških ciljeva. Također, raspravljalo se o inflatornim pritiscima i mjerama fiskalne i monetarne politike kojima je cilj zaštititi najosjetljivije slojeve društva.


Zajedno s Franjom Akmadžom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj i Mariom Šuškom, predsjednikom Hrvatskog gospodarskog saveza dodijelio je nagradu „Most“ tvrtki Green Logic Schweiz AG za posebne zasluge u jačanju i promicanju veza između Hrvatske i Njemačke i njemačkog govornog područja.


Drugi dan, državni tajnik Zoričić održao je izlaganje u Njemačkoj burzi gdje je dao pregled strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj te susreo se i s predstavnicima Agencije za gospodarski razvoj Frankfurta te hrvatskim državljanima, predstavnicima banaka u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!