Glas Hrvatske

10:35 / 14.10.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Uspješna promocija knjige "Les Fixeurs au Moyen Âge" autorice Zrinke Stahuljak u Francuskoj

Zrinka Stahuljak i naslovnica knjige

Zrinka Stahuljak i naslovnica knjige

Foto: snimka zaslona (kolaž) / blogs.getty.edu

Najprestižniji francuski nakladnik iz područja humanističkih znanosti Les Éditions du Seuil objavio je početkom rujna knjigu "Les Fixeurs au Moyen Âge" autorice Zrinke Stahuljak, hrvatske znanstvenice koja živi i radi u Los Angelesu. Knjiga je opsežna povijesna studija o srednjovjekovnim fikserima, posrednicima između kršćana i muslimana, hodočasnika, misionara, trgovaca i vojnika.

Fikser je uvriježeni novinarski izraz koji potječe iz engleskog jezika i označava lokalnog suradnika koji rješava sve probleme koji mogu nastati u konfliktnim situacijama; on je po potrebi tumač, informator, vodič, posrednik, dobavljač, vozač. Ukratko, on rješava sve što je potrebno novinaru ili vojnoj osobi za rad u neprijateljskom okruženju, i najvažnije - za preživljavanje! Knjiga oživljava te nevidljive muškarce i žene iz povijesti, ali se referira i na sadašnjost jer se njeno objavljivanje poklapa s katastrofalnim povlačenjem zapadnih snaga iz Afganistana u kolovozu 2021., kada su stotine i tisuće afganistanskih fiksera ostavljene na milost Talibanima.

 

Francuska javnost pokazala je golem interes za knjigu pa je Zrinka Stahuljak tijekom promocije gostovala u knjižarama u Parizu i Toulouseu, govorila za brojne radio stanice i za prestižni kulturni televizijski kanal ARTE, a recenziju knjige donio je i Le Figaro.

 

Biografija

 

Dr. sc. Zrinka Stahuljak djeluje kao redovita profesorica usporedno na Odsjeku za komparativnu književnost i na Odsjeku za Europske jezika i transkulturalne studije Kalifornijskoga sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), a od 2019. godine direktorica je tamošnjeg Centra za srednji vijek i renesansu.

 

Glavninu svojih istraživanja Zrinka Stahuljak je posvetila analizi starofrancuskih i drugih srednjovjekovnih književnih i neknjiževnih tekstova ne samo sa stajališta povijesti književnosti nego i polazeći od onoga što nam ti tekstovi mogu reći o srednjovjekovnom društvu, njegovu ustroju, normama i funkcioniranju te o tome kako su se pojedine srednjovjekovne pojave odražavale u potonjim razdobljima i eventualno utjecale na društveni razvitak. Srednjovjekovnim tekstovima često je morala pristupati interdisciplinarno pa je surađivala sa stručnjacima za povijest, povijest umjetnosti, medicinu, sociologiju i sl.

 

Surađivala je s Muzejom J. Paul Getty u Los Angelesu. U lipnju 2018. kao gostujuća profesorica održala je ciklus predavanja Les Fixeurs au Moyen Âge na Collège de France. Dobila je više stipendija za znanstveno usavršavanje poput vrlo prestižne Guggenheim stipendije 2016. i Fulbrightove stupendije 2013., a redovito je pozivana kao gostujuća profesorica na ugledna sveučilišta u Europi i u Americi poput Université Rennes 2, Warwick University i University of Iceland-Reykjavik. Od studenog 2020, dopisna je članica HAZU u Razredu za filološke znanosti.

 

Zrinka Stahuljak je objavila šest knjiga, dva izbornika, i preko 30 znanstvenih i stručnih radova na engleskom i francuskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!