Glas Hrvatske

08:08 / 16.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Uspješan početak festivala DRIM

Festival DRIM u Subotici

Festival DRIM u Subotici

Foto: snimka zaslona / croinfo.rs

U organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, 5. i 6. studenoga održano je prvo izdanje festivala DRIM - akronim iz riječi: drama, recitacija, igra i muzika/melodija. U Velikoj dvorani HKC-a odigrane su četiri predstave, tri iz Srbije i jedna iz BiH.

Prve festivalske večeri publika je imala prilike vidjeti dvije predstave: "Džandrljivi muž, komentari" Dramske sekcije Velimir Sandić Veljko iz Doma kulture Sivac te "Tvrdicu" Teatra Fedra iz Bugojna.


Prema riječima ravnateljice Doma kulture Sivac Vere Golubović, dramska sekcija iz Sivca postoji od 1965. i ponose se velikim brojem odigranih predstava. HKC Bunjevačko kolo ranije je odigralo predstavu u Sivcu, a njihova suradnja nastavljena je gostovanjem Sivčana u Subotici, koji su izveli predstavu "Džandrljivi muž, komentari" u režiji teatrologa i dramskog pisca te selektora Sterijinog pozorja Milivoja Mlađenovića.

"Džandrljivi muž, komentari"

"Džandrljivi muž, komentari"

Foto: snimka zaslona / youtube

Teatar Fedra iz Bugojna osnovan je 1963., a poznat je po velikom broju predstava i gostovanja u regiji, ali i drugim europskim državama. Samo od 1996., pa do 2018., na tri scene realizirali su 59 premijera i više od 320 repriznih izvođenja. Subotičkoj publici predstavili su se dramskim klasikom, Molièreovom "Tvrdicom" u režiji Senada Milanovića.


- Predstava je rađena u duhu svojevrsne bosanskohercegovačke farse, aktualna je, kritizira materijalizam i škrtost i daje poruku da na kraju ljubav uvijek pobjeđuje. Predstavu smo radili tijekom prvog lockdowna, a smatrali smo da nam tada ništa drugo ne preostaje nego da radimo komediju – rekao je glumac i tajnik teatra Fedra Amel Ugarak.

"Tvrdica"

"Tvrdica"

Foto: snimka zaslona / youtube

Drugu festivalsku večer otvorila je Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora s komedijom u dva čina "Oporuka", koja je rađena po motivu opere Giacoma Puccinija u adaptaciji Ivice Janjića. Redateljica predstave je Lea Jevtić, a somborska udruga je ovu predstavu već izvodila 2009. godine. U predstavi, u kojoj se radnja vrti oko toga kako izmijeniti oporuku po kojoj je imućni rođak i prijatelj svoje veliko nasljedstvo ostavio siromašnima, posebno se istaknuo Dušan Esapović koji tumači lik Gracijana i koji je nagrađen za najboljeg glumca u "Oporuci".


- Ovu smo predstavu premijerno izveli na festivalu u Vitezu, u BiH, kasnije smo imali još nekoliko gostovanja, a sada smo u Subotici. Atmosfera na festivalu je dobra, također i organizacija. Dobio sam nagradu za najboljeg glumca u predstavi, ali prava nagrada za mene je nastupati, gostovati na festivalima - kaže Dušan Esapović.

Dušan Esapović

Dušan Esapović

Foto: snimka zaslona / zkvh.org.rs

Prvi DRIM fest zatvorilo je kazalište Dragoslav Milosavljević Gula iz Petrovca na Mlavi s predstavom "Ne očajavajte nikad" Branislava Nušića u režiji Miloša Jagodića. Spomenuto kazalište djeluje pri lokalnom Kulturno-prosvjetnom centru, a poznato je i po svom dramskom studiju, iz kojeg su dijelom potekli i sadašnji članovi trupe. Rad s glumcima i suradnja s profesionalnim redateljima, scenografima i kostimografima osigurava im natprosječnu amatersku razinu.


- U Suboticu smo došli podržati još jedan novi amaterski dramski festival u Srbiji. Uvijek se radujemo tome. Ne očajavajte nikad je jedan netipičan Nušićev komad, ljubavna komedija, vodvilj. Radnja se odvija u Parizu. To je priča o rentijeru koji se iz ljubavi oženio ženom kojoj je izdavao stan, u trenutku kada su oboje vjerovali da je njen muž poginuo u ratu. Međutim, muž je živ i vraća se iz rata, i tu nastaje zaplet s kime će žena ostati - kaže ravanteljica KPC-a Petrovac na Mlavi i glumica u predstavi Milica Ilić.

"Ne očajavajte nikad"

"Ne očajavajte nikad"

Foto: snimka zaslona / youtube

Organizatori festivala iz HKC-a Bunjevačko kolo kažu kako su nastojali dovesti što kvalitetnije predstave, ali i da zbog aktualne epidemiološke situacije nije bilo lako organizirati ovu manifestaciju.


- Zbog aktualne epidemiološke situacije u jednom momentu razmišljali smo da festival odložimo, ali smo na kraju ipak odlučili održati ga. Plan je da festival bude više međunarodnog karaktera, imamo jedno kazalište iz Bosne i Hercegovine, dok dvije trupe iz Hrvatske na žalost nisu uspjele doći. Ipak, smatramo da je festival, s obzirom da se održava prvi put, dosta snažan – rekao je voditelj Dramske sekcije HKC-a Bunjevačko kolo Marjan Kiš.


- Mi u HKC-u njegujemo hrvatsko dramsko stvaralaštvo gdje sada djeluju tri skupine toga tipa – Dramska sekcija, Književno-teatarski kružok i dječja sekcija, te smo se okušali i u organizaciji jednog dramskog festivala. Upustili smo se to u godini koja je teška po svim parametrima, a nadamo se kako će manifestacija, kroz nove kontakte i prijateljstva, pridonijeti razvoju dramskog stvaralaštva unutar hrvatske zajednice. Nadamo se i da će festival s godinama rasti – naglasio je predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.


Iako festival nije natjecateljskog karaktera, dodjeljivane su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u svakoj od predstava. O tomu su odlučivale ravnateljica Dječjeg kazališta Subotica Márta Árokszálasi i amaterska glumica, članica dramske sekcije HKC-a Bunjevačko kolo Ana Ivković.


Za najboljeg glumca u predstavi "Džandrljivi muž, komentari" proglašen je Nikola Pejin, u "Tvrdici" Amel Ugarak, u predstavi "Oporuka" to je bio Dušan Esapović, a u predstavi "Ne očajavajte nikad" za najbolje glumačko ostvarenje nagrađena je Milica Ilić.


(Izvor: hrvatskarijec.rs)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!