Glas Hrvatske

13:18 / 16.04.2022.

Autor:

Uskrsne čestitke iz Bolivije

Fra Ivica Vrbić

Fra Ivica Vrbić

Foto: osobna arhiva/archivo personal / ustupljena fotografija

Fra Ivica Vrbić, hrvatski misionar u misiji Mineros kod Santa Cruza u Boliviji, upućuje uskrsne čestitke pratiteljima Glasa Hrvatske.


- Dragi slušatelji i pratitelji internetskog portala Glasa Hrvatske - mir vam i dobro.


Prvoga dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Ovim naizgled jednostavnim riječima započinje sveti Ivan evanđelist izvještaj o Isusovom uskrsnuću, kako to slušamo na misnim slavljima na Uskrsno jutro. No, podsjećajući se početka Ivanovog evanđelja shvaćamo da ove riječi imaju puno dublje značenje od onog izvanjskog. Prvi dan u tjednu, u trenutku kada se još uvijek događa igra između mraka i svijetla, neodoljivo nas podsjeća na Knjigu Postanka kada Bog prvog dana stvaranja stvara svijetlost koju rastavlja od tame.


To nam govori da se ovdje ne radi samo o opisu Isusovog uskrsnuća, nego da se govori o opisu novoga stvaranja, odnosno otkupljenju svijeta.


- U imenu Marije Magdalene sabrane su mnoge životne priče čovječanstva, ispričane iskustvom osobnih promašaja, lutanja, grijeha i bolesti, ali isto tako dotaknutih spasiteljskom snagom Mesije iz kojega je izlazila snaga koja je sve ozdravljala. Premda ćemo ovih dana u mnogim crkvama promatrati prazan grob, koji nam govori o povijesnom događaju Isusovog uskrsnuća, stvarni je cilj našega hoda susresti Uskrsloga i živjeti iskustvo osobnog uskrsnuća dok još kročimo ovom zemljom prema vječnosti.


Zemaljske stvarnosti kojima smo neminovno obilježeni, poput iskustva pandemije, ratova, političke i socijalne krize, bolesti ili smrti dragih osoba, često nas sputavaju u življenju uskrsne radosti koja nadilazi hladnoću praznoga groba i daje nam se nadati protiv svake nade. Premda je Marija Magdalena iskreno ljubila Gospodina njezino traganje za Isusom nije se odmaknulo od potrage za mrtvim tijelom pa čak i u onom trenutku kada je razgovarajući s Uskrslim, pogledom obavijenim tugom, tražila mrtvo tijelo.


Marija Magdalena ide zboru apostola i prenosi im svoje iskustvo praznoga groba.


- U tom trenutku ljubav i primat, Ivan i Petar, započinju svoju trku prema grobu. Njihova trka očituje traženje nečeg puno većeg od traženja mrtvoga tijela. Petar trči na grob obilježen ranom izdaje, ali ne i znakom Gospodinovog odbacivanja. Ipak je onaj kratki pogled u dvorištu doma velikog svećenika Petru progovorio da mu Gospodin nije okrenuo svoja leđa, nego da za njega još uvijek ima nade.


Evanđelist Ivan, koji nam se u evanđelju potpisuje kao učenik kojega je Isus ljubio, svjedoči nam da je puno bitnije znati da smo od Gospodina ljubljeni, nego se neprestano preispitivati ljubimo li mi dovoljno Njega, kao da bi o mjeri naše ljubavi ovisila njegova ljubav. Samo onaj koji u Isusovom uskrsnuću prepoznaje Božji spasonosni plan otkupljenja čovječanstva te iz sputanosti ovozemaljskim stvarnostima obilježenim mrakom zla, zna da ipak svijet ne pada u kaos, nego u Božje naručje, jer Bog ima zadnju riječ u svemu.


Stoga ovoga Uskrsa želim od svega srca svima vama, draga braćo i sestre, da u susretu sa praznim grobom i povojima ne ostanete zasjenjeni žalošću što nam se koji puta ono zemaljsko oduzima ili uskraćuje, nego povjerujete da sve ono što smo ljubavlju ujedinili ovdje na zemlji postaje neotuđivo za nebo.


Mir Vama i sretan Uskrs svima - želi fra Ivica Vrbić, hrvatski misionar u Boliviji.

Fra Ivica Vrbić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!