Glas Hrvatske

10:30 / 23.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Uskrs na slavonski način u Makedoniji

Saborni hram Svetog Klementa u Skoplju

Saborni hram Svetog Klementa u Skoplju

Foto: Vrhbosanska nadbiskupija / ustupljena fotografija

Najveći kršćanski blagdan Uskrs slavio se prošli vikend i među ostalim Hrvatima diljem svijeta. Tako i u Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje među dva milijuna stanovnika živi i desetak tisuća katolika. Najviše je Hrvata te malo manje Slovenaca, Mađara i drugih te veća skupina Makedonaca grkokatolika koji su koncentrirani oko grada Strumice u istočnoj Makedoniji. 

Profesoricu engleskog jezika Ljiljanu Kalenić Ordev ljubav je iz rodnog Osijeka odvela u Skoplje gdje je zasnovala obitelj i živi od 1973. godine. No nije zaboravila uskrsne običaje koje je ponijela iz rodne Slavonije, a čuva ih i u svojoj drugoj domovini - Sjevernoj Makedoniji.


- Jako dobro se sjećam nekih običaja, iako u Slavoniji ima različitih običaja. Međutim, ono što je meni kao djevojčici ostalo u sjećanju kad sam bila mala uvijek sam imala jednu košaricu u koju sam dan prije nabrala travu i napravila kao malo gnijezdo i onda sam to stavljala negdje u vrt ili negdje u dvorištu. Sljedeći sam dan tražila košaricu, na istom mjestu, ali ona tamo nije bila. Kad sam ju našla u njoj su uvijek bile čokoladice, jaje... To mi je uvijek bio veliki doživljaj - kaže Ljiljana.


Ističe kako je njezina je obitelj pola hrvatska a pola makedonska, što za nju nije problem nego bogatstvo u različitosti: - Uvijek sam nastojala kombinirati da kod kuće imamo i jedno i drugo, te da obilježavamo i jedan i drugi blagdan.


Ova istaknuta profesorica engleskoga, ali i samozatajna makedonska snaha, imala je sreću što je u životu mogla puno putovati. Kaže kako, i u kršćanskom svijetu postoje jako velike razlike u slavljenju Uskrsa pa je s nama podijelila svoje iskustvo iz Amerike: - Mislim od onoga kako su se oni tamo ponašali, kako su bili obučeni, kako su pjevali... Više je sličilo na neki gospel. Poslije smo bili na doručku na kojem nije bilo niti traga od jaja. ... Običaj u Americi da djeca trče s jajima, a kome jaje što duže ne ispadne taj je pobjednik...


Profesorica Kalenić Ordev moli Boga da konačno prestanu ratovi i da se ljudi više posvete sebi i vrate istinskim kršćanskim vrijednostima koje se pomalo gube. A za to je potrebno više razumijevanja i poštovanja među ljudima različitih vjera i tradicija te sklad koji je ona uspjela postići u svojoj sretnoj makedonsko- hrvatskoj obitelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!