Glas Hrvatske

15:30 / 16.11.2021.

Autor: Snježana Herek

Uručene Večernjakove domovnice u Beču

Svečanost dodjele u Beču

Svečanost dodjele u Beču

Foto: Snježana Herek / HRT

U hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dodijeljene su Večernjakove domovnice za 2021. godinu. Dobitnicima je ovu najprestižniju nagradu hrvatskog iseljeništva uručio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić. 


Austrijskoj atletičarki hrvatskih korijena Ivoni Dadić i timu mladih gradišćanskih Hrvata, realizatorima prvog virtualnog Hrvatskog bala u Beču u njegovoj 75. godišnjoj povijesti, na prigodnoj svečanosti održanoj u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, uručena je Večernjakova domovnica, najprestižnija nagrada hrvatskog iseljeništva za 2021. godinu. 


Među ovogodišnjim dobitnicima je sopranistica Marija Vidović iz Beča, kojoj je već Domovnica uručena u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatske matice iseljenika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ivoni Dadić nagradu je u kategoriji Sport dodijelio ne samo stručni žiri, nego i brojni Večernjakovi čitatelji koji su je svojim glasovima “okrunili” za najpopularniju sportašicu hrvatskog iseljeništva ove godine. Tim mladih gradišćanskih Hrvata odnio je pobjedu u kategoriji “Najznačajniji događaj godine” za Hrvatski bal, koji je jedna od najvećih i najznačajnijih kulturnih manifestacija Hrvatskog centra u Beču i to prema odluci stručnog žirija. 


Dobitnicima je Domovnicu “Večernjeg lista” uručio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić. 

- Večernjakova domovnica ima poseban značaj jer nije samo domovinska nagrada najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu nego i mjesto susreta domovinske i iseljene Hrvatske. Kao danas ovdje u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču. Hvala inicijatoru Večernjakove domovnice Stipi Puđi i Večernjem listu da su pokrenulo ovu nagradu, jer ona je jedina koja nagrađuje uspjeh Hrvata rođenih u iseljeništvu, ali i onih koji su uspjeh postigli izvan svoje domovine Hrvatske ili Bosne i Hercegovine i promoviraju je u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj u drugim europskim zemljama - rekao je Glunčić.


Hrvatski je veleposlanik istaknuo kako je “hrvatski korpus jedinstven i ne dijeli se na iseljenu Hrvatsku, Hrvate iz Hrvatske, Hrvate iz Bosne i Hercegovine, na gradišćanske Hrvate itd.” 


- Bez obzira odakle ste došli, u kojoj zemlji živite, da li jeste ili niste postali strani državljani, važno je da sačuvate i njegujete vaš hrvatski identitet i da se ponosite svojim korijenima- poručio je veleposlanik Glunčić dobitnicima i ostalim iseljenim Hrvatima, okupljenima na svečanosti u Veleposlanstvu. 


- Dobitnici ovogodišnje jubilarne 15. Večernjakove domovnice proglašeni su još 13. ožujka ove godine u, točno na dan kada se je trebala održati finalna večer proglašenja pobjednika u Kongresnom centru u Bad Homburgu. Zbog korone i strogih pandemijskih mjera dogovorili smo s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, kao dugogodišnjim visokim pokroviteljem Domovnice i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić Radmanom da će se nagrade uručivati naknadno po hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, “kao Domu svih Hrvata”, kada će to dozvoliti korona mjere. I zato smo danas ovdje - rekao je novinar i urednik Stipe Puđa, zahvalivši Glunčiću i njegovom timu na domaćinstvu. 


Istaknuo je kako je Večernjakova domovnica prepoznatljiva čarolija od stakla poznate zagrebačke umjetnice Dunje Cossetto, kojim se nagrađuju pobjednici u kategorijama, Sport, Glazba, Gluma i Spektakl te kako se nada da će sljedeća podjela nagrada biti opet u Bad Homburgu 12. ožujka 2022. godine. 


Nakon što je hrvatski veleposlanik, uz buran pljesak nazočnih, dobitnicima uručio Večernjakovu domovnicu i priznanje, prvo se je sedmobojka Ivona Dadić, višestruka austrijska prvakinja u pojedinačnim disciplinama, viceprvakinja svijeta u petoboju i prošlogodišnja sportašica godine u Austriji i učesnica Olimpijskih igara u Londonu i Pekingu zahvalila na Večernjakovoj nagradi, a potom i gradišćanski Hrvati Lidia Novak i Filip Tyran u ime ostalih članova nagrađenog tima, Nicole Zeichmann, Klaudije Fellinger, Marka Blažete, Filipa Haucka Tyrana, Tome Jankovića i Eve Tyran, koji je proizveo sjajni virtualni Hrvatski bal i preko interneta ga promovirao diljem svijeta. Zasluge pripadaju i Gabrieli Novak Karall i Petru Tyranu iz Hrvatskog centra u Beču. 


- Večernjakovoj domovnici nismo se nadali. velika nam je čast i priznanje. Pandemija koronavirusa i rad od kuće prisili su nas da počnemo kreativnije i suvremenije razmišljati i tako smo ušli u virtualan svijet. Jedino on nam je mogao omogućiti da se Hrvatski bal održi i da gradišćanske Hrvate, njihove hrvatske pjesme, literaturu, kulturu i tradicije i običaje predstavimo ne samo Austrijancima nego i Europi i svijetu. Na sreću smo uspjeli, jer to je bio izuzetno zahtjevan projekt - rekla je Lidia Novak, autorica i redateljica virtualnog Hrvatskog bala, zahvalivši zajedno s Filipom Tyranom, glazbenim voditeljem projekta u ime cijele ekipe stručnom žiriju i svima koji su glasali putem kupona u Večernjem listu za Hrvatski bal. 


Glazbeni okvir svečanosti dali su Dubrovački kavaljeri iz Beča, inače dobitnici Večernjakove domovnice 2012., na čelu s kantautorom Josipom Ćenićem, odabirom glazbenih priloga: počevši od Ćenićeve autorske pjesme “Jedna je Hrvatska” koja proslavlja 30-godišnjicu izvođenja, preko njegove skladbe “Majkama u Gradišću”, do pjesme “Fala”, koju je s Kavaljerima na kraju svečanosti izvela Tanja Ruždjak.


Novinar-urednik Stipe Puđa i veleposlanik Daniel Glunčić

Novinar-urednik Stipe Puđa i veleposlanik Daniel Glunčić

Foto: Snježana Herek / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!